Za ovaj Izvještaj glasali su zastupnici opozicije, a glas zastupnika Aljoše Čampare je presudio.

VEZANI TEKST - Burno na Skupštini zbog izvještaja Nezavisnog odbora, problemi sa konekcijom i glasanjem

 

Podsjećamo, tokom izvještajnog perioda Nezavisni odbor je realizirao planirane programske aktivnosti, osim donošenja prijedloga ocjene rada policijskog komesara.

- Naime, za donošenje prijedloga ocjene o radu policijskog komesara nije dovoljna prosta većina, nego je potrebno da za istu, zadovoljava ili nezadovoljava bude pet od sedam članova Nezavisnog odbora. Nezavisni odbor u izvještajnom periodu nije imao kvorum potreban za donošenje navedene ocjene – navedeno je u izvještaju.

Činjenica da komesar nije ocijenjen i njihovo neslaganje oko smjene članova Nezavisnog odbora, posvađalo je zastupnike.

 

VEZANI TEKST - Policijski komesar KS Nusret Selimović na "ubrzane" javne nabavke potrošio više od 50.000 KM

 

Zastupnici su podržali inicijativu zastupnice Jasmine Biščević-Tokić koja je tražila da se smijeni Nezavisni odbor jer, kako je kazala, nisu obavljali svoj posao u skladu sa Zakonom i Poslovnikom.

Zastupnici su podržali i inicijativu zastupnika Elvedina Okerića za utvrđivanje odgovornosti članova Nezavisnog odbora koji su eventualno postupili suprotno Zakonu i Poslovinku o radu Nezavisnog odbora.

Dakle, preispitat će se rad i eventualni propusti u radu svakog od članova Nezavisnog odbora i razlozi za njihovu smjenu.

Inače, Nezavisni odbor je zadužen za praćenje i ocjenjivanje rada policijskog komesara Uprave policije Kantona Sarajevo, trenutno je to Nusret Selimović, koji je imenovan u vrijeme bivše "šestorke". I prije nego je Selimović imenovan u javnosti je već vilo poznato da je on favorit Elmedina Konakovića za tu poziciju, što ni jedan ni drugi nikada nisu demantovali.