Prema informacijama koje je Admir Čavalić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, iznio na svom Twitter nalogu, u petak je Vlada FBiH ponovo povukla iz parlamentarne procedure Nacrt zakona o vodama.

- Vlada FBiH povlači Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama (i niz drugih stvari). 17.05. se opet vraća u parlamentarnu proceduru. Danas (09.06.) se opet povlači...itd - napisao je jučer Čavalić.

Zatražili smo Čavalićev komentar.

- Vlada FBiH igra ping-ponga sa Parlamentom FBiH. Mi smo početkom prošlog mjeseca dobili informaciju o povlačenju svih prijedloga zakona, nacrta iz parlamentarne procedure od Vlade FBiH, što je i očekivano. Svaka vlada to radi. Međutim, onda polovinom maja smo imali vraćanje pojedinih zakona u Parlament FBiH uključujući i izmjene zakona o vodama koji je vrlo bitan u kontekstu aktuelnih poplava i to je čak pohvalno. Onda je došlo iznenađenje, u petak smo dobili povlačenje određenih zakona pa i taj o vodama. Dakle ping-pong politika. Zašto se to radi, ne znam. Možda početno nesnalaženje, možda neki specijalni interesi - govori za Faktor Čavalić i dodaje:

VEZANI TEKST - Koji zakoni Novalićeve vlade su povučeni pa vraćeni u Parlament FBiH?

- Nadam se da to nije rezultat određenih političkih trgovina koje su se događale u međuvremenu. Najvažnije je da mi krenemo sa usvajanjem i implementacijom tih zakona, posebno određenih strateških do kraja godine.

Navodi kako su među prirotetima zakoni o doprinosima i porezu na dohodak.

- To moramo završiti do kraja ove godine. Ako to ne učinimo, ulazimo u zamku da se to implementira tek 2025. godine. Ukoliko spustimo stopu doprinosa na 31,5 ili niže, tek tada će doći do rasta minimalne plaće, prosječne... - kazao je Čavalić.