open-navfaktor-logo
search
Šef turske diplomatije
Cavusoglu zahvalio dječaku Benjaminu iz Sarajeva i svim građanima BiH na pomoći: Timovi iz BiH spasili 26 osoba
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu zahvalio je danas 12-godišnjem dječaku Benjaminu Mehanoviću koji u Sarajevu prodaje čaj kako bi prikupio pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj kao i staroj nani koja je ušteđevinu dala s ciljem pomoći.
15.02.2023. u 10:14
get url
text

Šef turske diplomatije je na zajedničkoj press konferenciji zahvalio ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, vlastima i građanima Bosne i Hercegovine, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, entitetima, kantonima, nevladinim organizacijama, a posebno bh. spasiocima koji su do sada iz ruševina spasili 26 osoba.

- Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima - rekao je Cavusoglu podsjećajući na priču Agencije Anadolija (AA) iz Sarajeva koju su preuzeli turski mediji, "naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim".

Dječak Benjamin Mehanović (12), učenik sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć Turskoj i Siriji.

Hafiz Nedim Botić je ranije na društvenim mrežama je objavio priču o bosanskoj nani koja je također željela da pruži doprinos i pomogne koliko može stradalim ljudima u Turskoj, te je Cavusoglu uputio riječi zahvale i nani koja je poklonila ušteđevinu.

BiH uputila poruke sućuti, a potom i pomoć Turskoj

- Prolazimo kroz teške dane ali našem narodu ova podrška daje dodatnu podršku - rekao je Cavusoglu na press konferenciji po završetku sastanka s Konakovićem.

Cavusoglu je također zahvalio Bosni i Hercegovini na pomoći ukazanoj nakon razornih zemljotresa i dodao da su spasilačke ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina. Kazao je da je BiH uputila poruke sućuti, a potom i pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa na jugu te zemlje.

- Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Tursku odmah nakon potresa. Oni vrijedno rade u Hatayu, Adiyamanu i Kahramanmarasu i do 12. februara su iz ruševina spasili 26 ljudi. Također su poslali šatore za žrtve potresa i obećali novčanu pomoć - kazao je Cavusoglu.

Ističući kako su u prukupljanju humanitarne pomoći u BiH bili uključeni Rijaset Islamske zajednice, Crveni križ, lokalne vlasti i nevladine organizacije, Cavusoglu je kazao da je u Tursku stiglo 30 tona humanitarne pomoći iz BiH.

- Vidimo zaista sjajnu reakciju iz Bosne i Hercegovine. Kao što ste mogli vidjeti na vijestima, 12-godišnji brat po imenu Benjamin Mehanović prikupljao je novac prodajući čaj na sarajevskim ulicama. Ljubim oči našeg brata Benjamina. Bosanska nana je ušteđeni novac za crne dane dala volonterima ispred džamije i zamolila ih da ga dostave nama. Ljubimo ruke našoj dobroj nani iz Bosne - kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da Turska cijeni pomoć koju dobija iz cijelog svijeta u ovim teškim trenucima nakon zemljotresa te je dodao da je kolegi Konakoviću poželio uspješan mandat na funkciji šefa bh. diplomacije.

- Radimo zajedno na daljnjem jačanju naših historijskih i kulturnih veza s Bosnom i Hercegovinom. Veliku važnost pridajemo miru, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Snažno podržavamo njen teritorijalni integritet i suverenitet - rekao je Cavusoglu.

Podrška evroatlanskim integracijama svih zemalja Zapadnog Balkana

Izražavajući zadovoljstvo uspostavom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u kraćem roku od očekivanog, Cavusoglu je kazao da će uskoro biti formirana i vlast na federalnom i kantonalnim nivoima.

- Također smo zadovoljni što je Bosna i Hercegovina dobila datum pregovora s Evropskom unijom i dobila status kandidata. Snažno podržavamo evroatlantske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao da je stotinu država ponudilo pomoć Turskoj nakon zemljotresa, a da trenutno na terenu radi 7.606 spasilaca iz 76 država, dok se očekuje dolazak još 712 spasilaca iz još dvije zemlje. Dodao je da su se spasilačke ekipe vratile u 12 država iz kojih su došle, uključujući i susjednu Grčku.

Upozorio je i na dezinformacije i neosnovane optužbe koje se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju u vezi sa stranim spasilačkim ekipama.

- Nažalost, značajan dio onih koji to rade su naši vlastiti mediji, naši korisnici društvenih mreža. Ne razumijem šta im je cilj, kakvu korist imaju od toga, ali bezobrazno je to prema tim zemljama, jer su ti spasioci došli s dobrim namjerama i pomogli nam - rekao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.