- Građani i organizacije civilnog društva, koje se bave vanjskopolitičkim pitanjima, sa zabrinutošću se pitaju da li izostanak reakcije znači i prešutno odobravanje. Konkretnije, da li "Trojka" i HNS koalicija neformalno daju saglasnost za odustajanje od članstva u NATO-u? - pitaju iz CSS-a.

Podsjećaju da je NATO jedina izgledna integracija za BiH u dogledno vrijeme, s obzirom na stepen ispunjenosti uvjeta i status u MAP-u, što je čini ozbiljnim pretendentom za punopravno članstvo u najvedem vojnopolitičkom savezu.

- Jedino članstvo u Alijansi svim građanima BiH može pružiti adekvatne sigurnosne garancije i preduprijediti svakodnevne dileme da li se naši najbliži susjedi naoružavaju zarad odbrambenih ili ofanzivnih ciljeva. Izostanak medijske reakcije se donekle i može opravdati u datim političkim okolnostima, mada smo svjedoci da se i na znatno benignije stavove oponenata odmah izbacuju salve kontraargumenata - ističu iz CSS-a.

Stoga, s ciljem dodatnog pojašnjenja građanima i odgovornog odnosa prema javnosti, traže od nadležnih institucija vlasti na državnom nivou odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zašto se na posljednje četiri redovne sjednice Vijeda ministara BiH nije raspravljalo o materijalu pod nazivom Informacija o preporukama NATO-a po dokumentu "Informacija o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH 2021 i Programa reformi Bosne i Hercegovine 2022", predlagača Komisije za saradnju sa NATO-om BiH?

2. Zbog čega Komisija za saradnju sa NATO-om BiH, kojom rukovodi zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić i kojoj administrativnu podršku pruža Ministarstvo vanjskih poslova, ni nakon tri mjeseca od svoje uspostave nije održala niti jedan sastanak?

3. Kada će Vijeće ministara BiH usvojiti i poslati u NATO sjedište u Briselu dokument "Program reformi za 2023. godinu", s obzirom na to da se približavamo zadnjem kvartalu tekuće godine?

4. U kojoj mjeri se implementira Sporazum političkih koalicija potpisan između partnera u vlasti na državnom nivou pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine", koji sadrži i dio posvećen euroatlanskim integracijama, odnosno saradnji s NATO-om?