Iz Fondacije Novi Sad 2022. su potvrdili medijima da je došlo do "kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posjetilaca" na izložbi organizovanoj 3. septembra uz napomenu da je sukob okončan "i prije intervencije obezbjeđenja", a da su "isti posjetioci petnestak minuta prije incidenta zamoljeni da napuste prostor Kreativnog distrikta gdje je održavana izložba u to zbog lijepljenja naljepnica preko postavki na izložbi o Velikom Limanu", piše Blic.

U toku događaja, najprije prema porukama na društvenoj mreži Telegram, a zatim i prema snimcima sa Instagrama, osnivača grupe Eko Četnici Aleksandra Maleševića napali su admini stranice "Diler istine" i Stefana Čolovića, poznatijeg na društvenim mrežama kao Princ Banjice, a obojica se navode kao pripadnici grupe New Age četnici.

Za sada nije poznato ko je na eksponate lijepio naljepnice sa prijetećim porukama antifafašističkim pokretima koje nazivaju "soroševcima", "domaćim izdajnicima"’ i "stranim plaćenicima". Policija je nakon događaja ipak uzimala izjave od pojedinih učesnika incidenta ali se ne zna da li je iko zbog toga procesuiran niti da li je protiv nekog podnijeta prekršajna ili krivična prijava.

I New Age četnici i Eko Četnici su u aprilu ove godine prisustvovali "odavanju počasti žrtvama srbomržnje i separatizma" na Keju žrtva racije, kao odgovor na protest "Novi Sad protiv fašizma" koji je organizovan nakon napada na novinara Daška Milinovića.

Da čitav incident bude još bizarniji, sukob sa izložbe nastavljen je, gdje drugo, nego na društvenim mrežama na grupama pomenutih desničara kada je na stranici New Age Četnici objavljen snimak tuče uz komentar: "Pogibija malog cinkaroša go*neta ekološkog 'četnika'".

Eko Četnici im nisu ostali dužni pa su na svom profilu objavili da je to bio "kukavički prepad" uz napomenu da su "klošari dobili samo na brojnosti".

- Eto dobijeno na broju, u gužvi, u masi na prepad, pet na jedan na humanitarnoj mim večeri. Alal vera junaci! Ćeraćemo se još – poručili su Eko Četnici.

Članovi i pratioci grupe "New Age četnici" poznati su po svojim antimigrantskim i šovinističkim narativima, kao i napadima na neistomišljenike koje nazivaju, između ostalog, "domaćim izdajnicima", "drugosrbijancima" i slično.