- Zastupnika Stanivukovića trebam javno odlikovati zbog njegove časnosti - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je rekao da je Stanivuković nepravedno protjeran.

- Crnogorska vlast je pozivala u posjete i proglašavali su počasnim građanima funkcionere sa Kosova, koji su bruka i čestitog albanskog naroda, a protjerali su mladog zatupnika Draška Stanivukovića kojeg ću ja lično odlikovati - rekao je Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije dodaje da su Stanivukovića protjerali, a Hašima Tačija proglašavali počasnim građaninom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uručilo je 29. augusta Stanivukoviću rješenje u Nikšiću kojim mu se otkazuje boravak do 90 dana i zabranjuje ulazak u Crnu Goru do 29. augusta naredne godine.

U obrazloženju MUP-a navodi se da je Stanivuković lažno naveo razloge boravka u Crnoj Gori.

Stanivuković je tvrdio da je u Crnu Goru došao da ljetuje, ali su snimci na društvenim mrežama pokazali da mu je osnovna namjera bila učešće na protestnim skupovima i litijama u organizaciji tadašnje opozicije i Srpske pravoslavne crkve koji su mjerama NKT-a bili zabranjeni.

Stanivuković je tada na svojim oficijelnim stranicama objavio video sa učešća u protestima opozicije gdje mu društvo pravi Vladislav Dajković, član tima nosioca liste koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića.

- Ovdje sam sa svojim narodom u odbrani onog najsvetijeg. Čuvamo naše svetinje i nadamo se da će u nedjelju biti neke padavine. Jedan je naš narod u odbrani vjere, jezika, pisma - navodi se u objavi Stanivukovića.

Stanivuković, najmlađi zastupnik u Republici Srpskoj, postao je regionalno poznat kada se u februaru ove godine fotografisao sa četničkim barjakom sa lobanjom, koji su koristile četničke trojke u Drugom svjetskom ratu i izazvao žestoke reakcije na društvenim mrežama i u javnosti.

Opozicioni političari u Republici Srpskoj održali su 20. februara u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Foči skup pod nazivom Buđenje Srpske pred nekoliko stotina pristalica.

Sa margina opskurnog fočanskog skupa procurila je fotografija Draška Stanivukovića sa crnom četničkom zastavom, sa lobanjom i ukrštenim kostima ispod, uz poruku "S verom u Boga, sloboda ili smrt".

Fotografija, koju je na Facebooku objavio jedan od učesnika skupa, izazvala je žestoke reakcije u javnosti, od kojih je većina ukazivala na to da je Stanivuković pokazao pravo lice.

Mitropolit Amfilohije je zaražen koronavirusom i već nekoliko dana nalazi se u Kliničkom centru Crne Gore, pa je dodjela odlikovanja Stanivukoviću za sada odgođena, objavila je Pobjeda.