Svečanim programom održanim u atriju škole obilježen je Dan Karađoz-begove medrese, obrazovne ustanove koja je osnovana prije 463 godine, a njen reaktivirani rad otpočeo je 18. septembra 1995. godine. 

Odlomak iz Kur'ana na početku svečanosti proučio je, kao i prije 25 godina, mostarski hafiz Emin ef. Tucović, profesor koji je u Karađoz-begovoj medresi uposlen od prvog dana njenog reaktiviranog rada. 

Poruku povodom ovog velikog jubileja uputio je profesor hafiz Aid Tulek, diplomant prve poslijeratne generacije, a danas direktor Karađoz-begove medrese. 

- Čestitam vam Dan Karađoz-begove medrese. Septembra 1995. godine ova škola je otvorila vrata svojoj prvoj poslijeratnoj generaciji, a mi danas obilježavamo ovaj značajan jubilej na jedan skroman način, shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Bez obzira na situaciju, ipak želimo da se prisjetimo tih prvih dana, želimo da iskažemo vrijednost ove škole i svega što ona nosi, te da se prisjetimo njene historije, ali i da pogledamo u budućnost i perspektive koje nosi Karađoz-begova medresa - poručio je Tulek. 

Za 25 godina više od 900 diplomanata 

Tulek je istakao da su najveće vrijednosti i resursi koje posjeduje Karađoz-begova medresa, najprije ljudski resursi, odnosno njeni učenici i profesori. 

- Ovaj 18. septembar je jako značajan za sve nas, jer ova škola baštini vrijednosti znanja, obrazovanja, odgoja, kulture, napretka, a zasigurno su najveće vrijednosti ove škole ljudski resursi. Najveća vrijednost ove škole jesu učenici koji su završili i koji pohađaju ovu školu. Do sada ih je oko 900 završilo ovu školu, a oni danas diljem svijeta govore o njenoj uspješnosti kroz svoj život, rad i djelovanje. Velika vrijednost ove škole jesu i njeni profesori, koji nastoje da na najbolji način pruže kvalitet u nastavi našim učenicima, koji prate savremene trendove i koji nastoje da ova škola bude prepoznata i nakon što naši učenici završe svoje školovanje u njoj - istakao je direktor Karađoz-begove medrese Tulek. 

Karađoz-begovu medresu pohađali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Luksemburga, Jordana, Turske... Danas u njenim klupama sjede 243 učenika iz različitih krajeva BiH. Preko 20 diplomanata trenutno radi u obrazovnom i odgojnom procesu Karađoz-begove medrese, 20 diplomanata je steklo titulu hafiza. 

Karađoz-begova medresa 

Mostar je nekada imao ukupno 11 medresa koje su predstavljale visokoobrazovne institucije toga vremena. Najstarija i najpoznatija među njima jeste Karađoz-begova medresa (KBM), koju je davne 1557. godine osnovao poznati mostarski vakif Muhamed, poznatiji kao Karađoz-beg. 

Ova medresa je tokom svoga postojanja iznjedrila mnoge poznate učenjake (alime) iz oblasti islamskih nauka, književnosti, filozofije i dr. Iz novijeg perioda dovoljno je spomenuti velikog mostarskog učenjaka i učenika ove medrese Mustafu Ejubovića, koji je poznatiji kao šejh Jujo. 

Tu su i hadži Abdullah ef. Riđanović, hadži Ahmed Šaćir ef. Džabić, hadži Sidki ef. Karabeg. Ova trojica bili su i mostarske muftije. Karađoz-begova medresa neprestano je radila do 1918. godine. Nakon pauze od 77 godina medresa je ponovo počela sa radom okončanjem agresije na BiH 1995. 

Danas ova odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini iza sebe baštini 463 godine od osnivanja i 25 godina od reaktiviranja svog rada. U te godine i u ovaj značajan jubilej stali su brojni uspjesi, odlični rezultati, vrijedni projekti, programi, manifestacije, mnogobrojna djela izdavačke i kulturne djelatnosti, saradnja sa lokalnom i širom društvenom zajednicom, što je pokazatelj da Karađoz-begova medresa vizionarski gradi puteve svoje još bolje budućnosti.