open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost ostaje
Čičić: Ukidanje akciza je ohrabrujuće, ali mi ne možemo utjecati na cijene nafte na svjetskom tržištu
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine jučer je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Zakon će biti usvojen, ako dobije podršku u Domu naroda Parlamenta BiH.
10.03.2022. u 20:58
get url
text
Gorivo
Gorivo

Međutim u Federalno ministarstvo trgovine danas do 13 sati stiglo je 47 novih obavještenja o poskupljenju goriva.

- Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine danas (10.3.2022.) do 13 sati, ovo ministarstvo primilo je 47 obavijesti o promjeni cijena i marži i sve se odnose na povećanje cijene benzina i dizela – odgovorili su za Faktor iz Sektora za cijene i analizu tržišta Ministarstva trgovine.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan 10.3.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,74 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,89 KM/litru. Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10.03.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,51 do 3,16 KM/litru.

- DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,61 do 3,46 KM/litru, podaci su Sektora za cijene.

Ako Dom naroda usvoji ukidanje akciza, gorivo na benzinskim pumpama trebalo bi biti jeftnije od 30 do 40 feninga. Međutim, ovo pojeftinjenje brzo će se anulirati ako se nastavi sa učestalim poskupljenjem goriva.

Ekonomista, prof. dr. Muriz Čičić smatra da ne možemo utjecati na cijene nafte na svjetskom tržištu, pa je dobro da se smanji cijena goriva na ukidanju akciza.

- Niko ne može ni pretpostaviti šta će se dogoditi za koji dan i ima mnogo pitanja na koje nemamo odgovor. Prije svega koliko će trajati agresija Rusije na Ukrajinu? Šta će biti sa Rusijom u smislu embarga na izvoz njene nafte i uopće sankcijama koje su određene Rusiji? Važan je potez države da se ukinu akcize i da se u ovom trenutku na osnovu toga smanji cijena goriva po litri 30 do 40 feninga. Tako možemo trenutno očekivati neke pozitivne efekte. Stat će i često poskupljenje goriva u zavisnosti od cijena na svjetskom tržištu, ali niko ne zna šta će se dešavati naredne sedmice. Neizvjesnost je velika – zaključuje Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.