open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Čiji je Jurić: Ministar za kojeg tvrde da nije HDZ-ov, prisustvovao sjednici HNS-a
Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, za kojeg su u SDP-u, Našoj stranci i PDA, koja ga je i predložila za ministra, tvrdili da nije član HDZ-a BiH, prisustvovao je u petak sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS).
07.06.2021. u 10:25
get url
text
Božo Jurić na sjednici HNS-a

Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona, naveo je da je Jurić prisustvovao zasjedanju HNS-a ispred delegacije HDZ-a.

- Tu je gospodin Jurić u pola radnog vremena, u stanju pandemije, aplaudirao i nekim delegatima i govorima poput čovjeka ekstremno-desnih stavova Marija Karamatića čak glasajući za neke prijeteće rezolucije – napisao je, između ostalog, Mešalić.

Prema podacima koji se mogu naći, Jurić je bio dugogodišnji član HDZ-a BiH. Između ostalog je 25. juna 2019. godine izabran u Gradski odbor HDZ BiH Tuzla.

Dana 4. novembra 2020. godine objavljen je i promotivni video HDZ-a BiH Soli gdje je vidljivo da je Božo Jurić kandidat HDZ BiH za Gradsko vijeće Tuzle.

Isti mjesec Jurić je, barem prema medijima predočenoj dokumentaciji, zatražio brisanje iz članstva HDZ-a BiH Tuzla, o čemu je ova stranka donijela rješenje 2. decembra.

Odluka da se Jurić imenuje za ministra zdravstva u novoj vladi Tuzlanskog kantona bila je rezultat koalicionog dogovora Naše Stranke, PDA Mirsada Kukića i SDP-a BiH.

On je imenovan u januaru ove godine. U to vrijeme je Nermin NIkšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao da je Jurić nestranačka ličnost jer je podnio ostavku na sve funkcije u HDZ-u. Istovremeno, čelnik Kantonalnog odbora HDZ-a u Tuzli Danijel Nikolić izjavio je da će Jurić uživati punu podršku HDZ-a.

Mešalić je na svom Facebook profilu naveo je i da, kada je upozoravao da su SDP BiH i Naša stranka, isporučili najvažniji resor zdravstva na Tuzlanskom kantonu direktno u ruke Dragana Čovića (predsjednika HDZ-a BiH), svi su potrčali da ga demantuju da Jurić nije ni član HDZ-a.

- I nije tu sporno što je čovjek (ministar Jurić) član bilo koje političke stranke, to je njegovo pravo, već što svi iz koalicije SDP, PDA, NS, HDZ i SBB skakali da to demantiraju na način da dezavuišu i lažu javnost i građane Tuzlanskog kantona. Na moju žalost, znam i koji je farmaceutski lobi tražio da HDZ preko PDA dobije resor zdravstva na TK – napisao je Mešalić.

Oglasio se, također na svom Facebook profilu, i sam Jurić ponudviši svojevrsno "obrazloženje".

- Pojedinci ne mogu prihvatiti da je u Vladi TK i jedan ministar Hrvat ( iako osobno smatram da nacionalna pripadnost nije uopće bitan preduvjet da bi netko dobro obavljao funkciju). Ali što se može, kada budu ponovno formirali Vladu nek je opet formiraju bez Hrvata i da im duša bude na mjestu...a Ustav...ma ko šiša Ustav – napisao je Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.