open-navfaktor-logo
search
O migrantskoj krizi
Cikotić nakon susreta s Štefanekom: Očekujemo podršku da se pojača kontrola granice na istoku BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se u četvrtak u Sarajevu s specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslavom Štefanekom, a nakon susreta je izjavio kako od njega očekuje podršku da se pojača kontrola granice na istoku BiH.
28.01.2021. u 17:27
get url
text

Cikotić i Štefanek su nakon susreta govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Specijalni izaslanik Štefanek je konstatovao kako je s Cikotićem imao vrlo konstruktivan sastanak.

- Želim iskoristiti ovu priliku da se dotaknem pojedinih informacija objavljenim u medijima o tome da sam ja 'došao u BiH kako bih otvorio centar Bira'. Još jednom želim reći da to nije cilj moje posjete. Ja mislim da su druge alternative u Unsko-sanskom kantonu - rekao je Štefanek.

Ministar Cikotić istakao je kako je razgovor sa Štefanekom reflektirao jedno međusobno razumijevanje i usklađenost pogleda i pristupa u daljem upravljanju migrantskom krizom na prostoru BiH.

- Ono što mogu kazati je da smo imali jako visok stepen usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi, i tu očekujemo određenu podršku i pomoć od gospodina Štefaneka - poručio je Cikotić.

Naglasio je kako Štefanek u potpunosti dijeli potrebu da se na jedan poseban i institucionalan način popravi odnos BiH prema pitanju upravljanja migrantskom krizom u BiH.

Cikotić je spomenuo i to kako je Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju, što treba učiniti i Pakistan.

- Prema informacijama koje imamo ta procedura je u toku. Ono što sam ranije govorio jeste da je BiH jedina zemlja iz regiona potpisala takav sporazum, za sada samo sa Pakistanom - rekao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, implementacija tih sporazuma neće biti brza i laka iz više razloga, prvenstveno zbog poteškoća u samom identificiranju svih lica, ali i zbog činjenice da sam transport podliježe vrlo komplikovanim sigurnosnim procedurama.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.