open-navfaktor-logo
search
Migranstka kriza
Cikotić s komesarom za proširenje: EU će odobriti pomoć kako bi se pojačao kvalitet kontrole granice BiH
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijom, prenosi Anadolu Agency (AA).
10.08.2020. u 18:04
get url
text

Cikotić je informirao komesara Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu sa kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Varhelyi je obećao dodatnu finansijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države, a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

Cikotić je danas u Sarajevu održao sastanak s generalom NATO-a Williamom Edwardsom, ambasadoricom Austrije Ulrike Hartmann, ambasadorom Saudijske Arabije Hani Abdullahom M. Mominahom i predstavnicom UNHCR-a Lucie Gagne.

Na sastanku koji je bio nastupnog karaktera razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se suočava BiH - migrantskoj krizi i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, sugovornici su iskazali spremnost za podrškom u suočavanju i rješavanju izazova, te iskazali važnost nastavka dobre i uspješne saradnje Ministarstva i sigurnosnih agencija s međunarodnim partnerima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.