Cikotić je informirao komesara Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu sa kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Varhelyi je obećao dodatnu finansijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države, a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

Cikotić je danas u Sarajevu održao sastanak s generalom NATO-a Williamom Edwardsom, ambasadoricom Austrije Ulrike Hartmann, ambasadorom Saudijske Arabije Hani Abdullahom M. Mominahom i predstavnicom UNHCR-a Lucie Gagne.

Na sastanku koji je bio nastupnog karaktera razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se suočava BiH - migrantskoj krizi i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, sugovornici su iskazali spremnost za podrškom u suočavanju i rješavanju izazova, te iskazali važnost nastavka dobre i uspješne saradnje Ministarstva i sigurnosnih agencija s međunarodnim partnerima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.