open-navfaktor-logo
search
"Popravka" propisa
Čolo: Zakoni nisu problem za kupovinu vakcina već (ne)aktivnost organa vlasti
Zbog protivljenja delegata iz SNSD-a, definitivno su propale dopune Zakona o javnim nabavkama BiH i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je cilj bio da se omogući direktna, brza nabavka vakcina protiv COVID-19.
12.04.2021. u 21:44
get url
text

Podsjetimo, dopune ova dva zakona, koje je predložio Klub zastupnika SDA, usvojene su u februaru u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali su prošle sedmice definitivno odbijene u Domu naroda.

Postavlja se pitanje šta dalje.

- Mi smo to predložili da bismo olakšali nabavku, napravili izuzeće za nabavku lijekova u doba pandemije. Mi smo pokušali izaći iz ove situacije kakava je, ali Dom naroda nije bio za to - prokomentirala je Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu bh. Parlamenta.

No, dodala je, prema mišljenju direktora Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva, nije bilo nepohodno izuzeće jer je zakon predvidio pregovarački postupak bez objave obavješenja, da se može direktno stupati u kontakt sa velefarmacijama.

- Mogu se nabavljati vakcine, ali mislim da je problem aktivnost organa vlasti, od Vijeća ministara, preko entiteta do kantona. Svako prebacuje odgovornost sa sebe i mislim da zbog toga nemamo vakcina – rekla je Čolo.

Ona je kazala da je Zastupnički dom u prvom čitanju usvojio izmjene zakona koje je predložila Agencija za javne nabavke, ali da su one dosta široko postavljene, te da "to nije to".

- Zakon ide po skraćenoj proceduri i brzo ćemo imati usvajanje u drugom čitanju. Međutim, širok je krug izuzeća od zakona. Radi se o izmjenama kojim se zakon želi uskladiti sa direktivama EU-a. Kako nabavljaju zemlje u EU, trebamo i mi, ali je problem što smo mi mala zemlja, nabavljamo male količine... Ne možemo sve osloboditi, izuzeti. Onda ćemo izazvati haos na području javnih nabavki – rekla je Čolo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.