Dosadašnji predsjednik stranke Nihad Čolpa istaknuo je na konferenciji za medije da se ovdje radi o "političkom i pravnom nasilju kakvo nije viđeno na Balkanu u posljednjih 30 godina".

- Ovo se nije događalo ni u najgorim totalitarnim režimima. Mi se ovdje ne borimo za GS, borimo se za vladavinu prava jer na ovaj način će neko nekome oteti imovinu i drugo. Mi ćemo brzo pobijediti, a osobe koje su zloupotrijebile pečat i stavili potpise na zapisnik će krivično odgovarati - rekao je Čolpa.

Član predsjedništva stranke Hasan Muratović ističe da je u pitanju "najveća laž i politička prevara u historiji BiH".

- U medijima se pojavila vijest da je održan kongres Građanskog saveza. Po statutu stranke, odluku o sazivanju kongresa mora donijeti najviši organ, a to je Predsjedništvo GS. U ovom slučaju niti je predsjednik sazvao kongres, niti je Predsjedništvo GS-a donijelo takvu odluku. Pitam se gdje je taj kongres održan, kako je održan u uvjetima pandemije koronavirusa, gdje je akt o najavi skupa, kojoj policijskoj stanici je predat i gdje je dozvola MUP-a za takav skup - upitao je Muratović.

Dodaje da se radi o čistoj izmišljotini te da će biti podignute krivične prijave za zloupotrebu pečata, obmanjivanje javnosti i čitav niz krivičnih djela "koje su počinili organizatori ove prevare".