open-navfaktor-logo
search
Suštinska važnost
Čomor: SDP, Naša stranka i NiP ne smiju HDZ-u isporučiti Ustavni sud BiH
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Eldar Čomor pozvao je zastupnike iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, članove Komisije za izbor i imenovanje, da na današnjoj sjednici spriječe izbor HDZ-ovog kandidata Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
14.03.2023. u 13:04
get url
text

Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatra utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata.

- Od suštinske je važnosti da danas Komisija predloži više kandidata za sudiju Ustavnog suda, pa da sutra Zastupnički dom odluči o tome koji će od predloženih kandidata s liste uspješnih kandidata biti izabran - kazao je Čomor.

Kako je ustvrdio, nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH i "nakon što je 'Trojka' izglasala sve kadrove SNSD-a i HDZ-a s crne liste na ključne pozicije u vlasti, spremaju se HDZ-u BiH isporučiti i sudiju Ustavnog suda BiH".

- Nadam se da to neće uraditi. "Trojka" ne smije zbog tri godine mandata ispročiti HDZ-u Ustavni sud BiH na narednih 20 godina jer posljedice po državu i zaštitu njenog ustavnog poretka mogu biti katastrofalne - ocijenio je Čomor.

Kazao je da "Trojka" "ne smije Ustavni sud pretvoriti u neki novi Dom naroda po volji HDZ-a".

- Kolega Damir Arnaut je prije nekoliko mjeseci prozivao bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mirsada Zaimovića da sa HDZ-om i SNSD-om blokira izbor sudija Ustavnog suda, iako tada procedura gotovo da nije ni počela. Ispostavilo se da to apsolutna neistina. Arnaut i kolege iz Naše stranke će imati priliku i na Komisiji i u Zastupničkom domu da biraju sudiju Ustavnog suda mimo volje HDZ-a - poručio Čomor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.