- On jasno BiH prepoznaje kao prostor na koji način treba u njoj djelovati kako bi ona profunkcionirala kao jedno moderno uređeno društvo, što danas apsolutno nije – izjavio je Čović u emisiji Romano Bolković 1 na 1 HRT-a.

Konstatirao je šef HDZ-a BiH da je Dejtonski sporazum više puta promijenjen u 25, a da je Ustav BiH samo jednom mijenjan u slučaju Distrikta Brčko.

- Ovako postavljen Aneks IV morat će se prilagođavati tim evropskim potrebama i našoj evropskoj budućnosti. Mislim da danas nije vrijeme za to. Mislim da danas nemamo one kritične mase da bi se promijenio Ustav BiH. Treba nam dvostrećinska većina svih političkih snaga u BiH. Ona apsolutno ne postoji takva. S druge strane, da se mijenja odlukama iz vana, ja mislim da apsolutno nije realno – tvrdi Čović.

Požalio se da je napravljeno na stotine izmjena ustava u BiH, prije svega ustava entiteta, kroz intervencije visokog predstavnika, te je u tom kontekstu izdvojio i Izborni zakon BiH.

- To su vam te puzajuće promjene kojima je neko želio lagano transformirati odnose u BiH – izjavio je Čović.

Potvrdio je da se zalaže za odlazak visokog predstavnika iz BiH, te da u posljednjih godinu dana vodi intezivne razgovore sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom.

- Mjesečno imamo najdirektniju komunikaciju i razgovore. Krajem ove sedmice ćemo također imati razgovore, ja, gospodin Izetbegović, Nelson i Sattler. Stalno razgovaramo oko nečega, međutim vrlo je jasno i njima i nama da bez dogovora unutar BiH teško da se može napraviti neka promjena – izjavio je Čović.

Komentirajući mogućnost da visokog predstavnika Valentina Inzka na toj poziciji zamijeni njemački političar Christian Schmidt, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da očekuje da se transformira uloga visokog predstavnika.

- Ja se veselim da se ugasi taj institut visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila jako puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u zadnjih deset godina, pa i ovdje u Zagrebu i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti. Ako će ta osoba u značajnoj mjeri voditi politiku koju zagovara kancelarka Merkel, onda sam siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a. Ja se nadam u narednih godinu, dvije dana da će se OHR izmjestiti iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće utjecati na ustavna određenja u BiH – kazao je Čović.

"Političko Sarajevo" je optužio za pokušaj pravljenja unitarne države, te je ustvrdio da BiH već danas funkcionira kao "građansko društvo".

- Aktuelna vlast u Sarajevu danas želi transformirati BiH u ono građansko društvo koje bi u osnovi predstavljalo unitarnu tvorevinu, koja apsolutno nikome ne odgovara, u mislima Islamske deklaracije koja je nekad napisana. Ako iščitavate odluke pojedinih političkih stranaka iz Sarajeva, to se čak više i ne krije, to nastojanje da se dobije bošnjačka ili muslimanska država – izjavio je Čović.

Ponovio je da se HDZBiH zalaže za federalnu državu i za "legitimno predstavljanje" konstitutivnih naroda, naročito u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Govoreći o Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, požalio se Čović da je "jedna politička partija izabrala šest članova CIK", te da na osnovu toga provodi svoju politiku.

- Jedina politika koja čuva BiH je hrvatska politika u BiH. Susrete sa gospodinom Dodikom imam od 1999. godine, kada smo prvi put u društvu gospodina Clintona bili na sastancima u Sarajevu. Korektan odnos i ništa više od toga – izjavio je Čović odgovarajući na pitanje o odnosima sa predsjendikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Pohvalio je Čović Dodika da uvijek drži riječ, a odnos je opisao kao "pragmatičan".