Čović je upoznao Murphyja s naporima koji se s hrvatske strane ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, ističući konstruktivnu ulogu u dosadašnjem pregovaračkom procesu o izmjenama Izbornog zakona, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

- Pravedne izmjene Izbornog zakona i Ustava kojima ćemo zaštititi temelje ove države, u čijem su nam uspostavljanju pomogli upravo američki partneri, ali i otkloniti diskriminaciju i nejednakost pozitivno će utjecati na demokratiju, pluralizam i potrebne reforme u društvu – rekao je Čović.

Naglašena su očekivanja za implementaciju potrebnih reformi na putu euroatlantskih integracija, kao i daljnja saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama koji su najznačajniji partner Bosne i Hercegovine. Bilateralni odnosi ocijenjeni su kao izvrsni.

Čović se ranije danas sastao i sa amabasadoricom Njemačke u BiH Margaret Uebber koja je u odlasku, kao i ambasadorom Velike Britanije Julianom Reillyem. Teme su bile brojne, počevši od bilateralne saradnje BiH sa ovim državama, reformama, izborima i izmjenama Izbornog zakona BiH.