open-navfaktor-logo
search
Godišnjica tzv. HZHB
Čović obilježava datume iz UZP-a i poručuje: Tražimo rješenja za evropsku BiH
Trideset prva godišnjica takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježena je u petak u Mostaru. Održan je i okrugli sto "Herceg-Bosna: Povijesni usud ili 'istočni grijeh' hrvatstva". 
18.11.2022. u 14:23
get url
text
Dragan Čović, UZP, Herceg-Bosna, HDZ
Dragan Čović, UZP, Herceg-Bosna, HDZ

Vijence u Mostaru su položile delegacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne predvođena predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, te predsjednicom Sabora HZHB Lidijom Bradara i predsjednikom GVHZHB Ivom Čolakom.

Također, vijence su položili i ambasador Republike Hrvatske u BiH s delegacijom Ivan Sabolić te delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Govoreći o stvaranju i historijskoj ulozi tzv. Herceg Bosne Čović je rekao:    

-Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za evropsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni.

Kazao je kako je "prevažan dokument koji je usvojen prije dvije godine, a koji je strateška odrednica za sljedećih deset godina za hrvatski narod".

-Prve dvije godine su već iza nas, ostaju nam otprilike dva ciklusa po četiri godine kada u konačnici treba osigurat do kraja, da po Ustavu BiH hrvatski narod bude konstitutivan s druga dva naroda i legitimno ga predstavlja pred svim nivoima vlasti- zaključio je Čović.  

Osvrnuo se i na stradanje u Vukovaru i Škabrinji koji su se prenijeli i na BiH.

-Istovremeno obilježavamo i sve krvave tragove od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost- naveo je Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine

Sudionici okruglog stola "Herceg-Bosna: Povijesni usud ili 'istočni grijeh' hrvatstva"; prof. dr. sc Ivica Lučić, prof. dr. sc  Mladen Ančić i doc. dr. sc Dražen Barbarić su se u svojim obraćanjima dotaknuli aktualne problematike Hrvata širom BiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 29. novembra, prije pet godina, izrekao konačnu presudu šesterici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata. Presudom je tzv. Herceg-Bosna proglašena udruženim zločinačkim poduhvatom, a i Hrvatska, na čelu sa Franjom Tuđmanom, kao zemlja koja je počinila agresiju na BiH.

VEZANI TEKST - Na današnji dan sud u Hagu jasno je presudio: Herceg-Bosna je bila UZP, Hrvatska počinila agresiju na BiH

Jadranko Prlić, predsjednik HVO-a i predsjednik Vlade takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna, osuđen je na 25 godina zatvora. Bruno Stojić, ministar obrane takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna, osuđen je na 20 godina zatvora.

Milivoju Petkoviću je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Valentinu Ćoriću je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 16 godina zatvora. Berislavu Pušiću je Žalbeno vijeće na kraju potvrdilo desetogodišnju kaznu zatvora.

Slobodan Praljak, komandant Glavnog štaba HVO, osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je povikao kako s prezirom odbacuje presudu Suda i kazao kako on nije ratni zločinac. Izvadio je bočicu iz džepa i ispio njezin sadržaj. Kasnije je saopćeno kako je preminuo u bolnici.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.