Uputili su snažnu diplomatsku podršku svim diplomatskim aktivnostima posebnog predstavnika SAD-a čiji su stavovi, kako kažu, "komplementarni s politikom HNS-a i legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH".

- Rješavanjem diskriminatornih odredbi Izbornog zakona BiH stvaramo preduvjete održivog rješenja i nužne stabilnosti u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji - ističu iz HNS-a BiH.  

Naglašavaju kako razgovor predsjednika HNS-a Dragana Čovića i Matthewa Palmera ulijeva nadu da će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ iz svog javnog diskursa kao retrogradan pokušaj dominacije jednog naroda.

VEZANI TEKST - Jedan poziv mu pomogao da "progleda": Čović spreman na izmjene Ustava, za stolom i "nelegitimni" CIK

- Ključne sudske odluke u predmetima "Sejdić i Finci" i "Ljubić" sprečavaju dominaciju i jačaju temeljne konstitucionalne odrednice Ustava BiH - konstitutivnost tri naroda i legitimno predstavljanje uz omogućavanje svim stanovnicima BiH da se kandidiraju i mogu biti birani - zaključuje se u saopćenju HNS-a BiH.

Nakon nekoliko mjeseci upornog insistiranja na tezi da se presude Evropskog suda za ljudska prava mogu provesti bez promjena Ustava BiH, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je konačno počeo shvatati da to nije moguće. Desilo se to nakon razgovora sa Palmerom. A da će se Čovićevi stavovi podudarati sa onim što traži predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, saopćio je prvo Bakrir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sinoćnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a.