Zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socio-ekonomske reforme na evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU-a za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana. Također, dužnosnici su razgovarali o Lokalnim izborima te poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti.

EU put Bosne i Hercegovine je neupitan, kazao je Čović, potvrđujući evropsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika. Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će hitno pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta. Uz to, nužno je pristupiti zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti. Na tragu toga, razgovarano je i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH.

U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u junu 2020. godine, posebno bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora, čija se implementacija ne smije izbjegavati. Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu saradnju ka ostvarenju unutarnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

- Komentirajući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Centralne izborne komisije, koja funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dileme o radu u samom izbornom procesu. Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je, kako dodaju u saopćenju, u razgovoru potvrdio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni faktori sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine. Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim BiH može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost evropskim načelima.

Povodom razgovora o ekonomskoj situaciji, dužnosnici su komentirali i Ekonomski i investicijski plan kojim se predviđaju mjere za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana te snažna međunarodna partnerstva koja doprinose ostvarenju izgradnje razvijene demokratske Bosne i Hercegovine.