open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čović-Sattler: Neizbornu godinu iskoristiti za ostvarenje napretka
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler na sastanku u četvrtak u Sarajevu složili su se kako neizborna godina mora biti potpuno iskorištena za ostvarenje napretka te kako je eliminacija diskriminacije neizostavna.
03.06.2021. u 15:21
get url
text

Sastanak je obuhvatio razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji, što skorijoj potrebi snažnijeg dijaloga te potrebnim koracima za napredovanje BiH. Posebno su istaknute izmjene Izbornog zakona BiH i predstojeće ograničene ustavne promjene za eliminaciju dugo prisutne diskriminacije u bh. društvu.

Također, pozdravljen je politički sporazum o Instrumentu pretpristupne pomoći, a riječi je bilo i o oporavku od posljedica COVID-19, saopćeno je iz HDZ BiH.

Čović je istaknuo 2021. godinu kao ključnu priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i konačno rješavanje dugo zanemarivanih izazova. Naglasio je kako se izmjene izbornog zakonodavstva ne mogu odgađati te je pozdravio snažan angažman evropskih i međunarodnih partnera za postizanje tog cilja.

- Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i apsolutno poštivanje njihovih prava temeljna su komponenta za funkcioniranje i razvoj BiH te, stoga, neupitni - kazao je Čović.

Istaknuo je kako će uspjeh u eliminaciji diskriminacije pomoći razvijanju dijaloga svih političkih sudionika te omogućiti potpuno usmjeravanje na socioekonomske reforme i poboljšavanje života žitelja.

U svjetlu godišnjice Mostarskih sporazuma, Čović je naglasio kako se potpisani politički dogovori moraju u potpunosti poštivati, jer će se, kako je rekao, time dokazati demokratska zrelost i opredijeljenost za evropska načela i zajedničko djelovanje.

Dužnosnici su na sastanku izrazili zadovoljstvo jučerašnjim političkim sporazumom o IPA III, koji će značajno pomoći na putu zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u velikoj evropskoj porodici.

- Sada je ključni trenutak da dokažemo svoju opredijeljenost za evropski put i nediskriminaciju u našem društvu - kazao je Čović, naglašavajući kako više nema prostora za odgađanje potrebnih iskoraka, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.