VEZANI TEKST - Američki ambasador Eric Nelson jasno poručio Draganu Čoviću: Ne smije biti blokada! 

- Mi imamo puno primjedbi na ono što se dogodilo na izborima u Mostaru, ali idemo u provedbu tih rezultata, a institucije istovremeno neka rade svoj posao - kazao je Čović u razgovoru za Fenu.  

Kada je u pitanju agenda za ovu godinu, ovo je neizborna godina i opredjeljenje hrvatskih predstavnika je, kaže Čović, da sporazum koji je potpisan sa SDA i koji se odnosi na Mostar i Izborni zakon treba provesti najkasnije do kraja petog ili šestog mjeseca ove godine, kako bi se u parlamentarnoj proceduri usvojile izmjene Izbornog zakona.

- Usaglasili smo se da usvajanje Izbornog zakona treba biti preduvjet za naš kandidacijski status, kao i ostali uvjeti koje smo dobili od EU-a. Mi smo nekih 4-5 već završili, a preostale u ovih nekoliko mjeseci trebamo ubrzano ispunjavati kroz Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH. Što se nas tiče, vitalan je izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u domove naroda, gdje insistiramo da hrvatske predstavnike biraju Hrvati i mi smo otvoreni za razgovore sa svim parlamentarnim strankama i o tehničkim izmjenama koje treba provesti kako bismo izbjegli sve nedosljednosti i kršenja zakona i procedura koje smo imali na lokalnim izborima ove godine - ustvrdio je Čović.

On je, kaže, i u razgovoru s ambasadorom Nelsonom, potencirao dinamiku sastanaka i vjeruje da će se vrlo brzo, možda već iduće sedmice, održati i zajednički sastanak na temu izborne reforme.

- Ja ću sutra do kraja dana i ambasadoru Nelsonu i ambasadoru Johannu Sattleru dati naše viđenje izmjena Izbornog zakona kada su u pitanju Predsjedništvo i domovi naroda. Treba napraviti plan, šta trebaju raditi stranke, a šta trebamo zajednički s predstavnicima međunarodnih institucija. I ja sam to i rekao, bez njihovog prisustva u tim razgovorima teško da mi možemo napraviti neki veliki iskorak. Mi nemamo važnijeg pitanja od Izbornog zakona, a možemo naravno paralelno s tim raditi i druge stvari, posebno ove koje nam otvaraju vrata kandidacijskog statusa za EU - ističe Čović.  

Ova godina kao neizborna godina je, dodaje, idealna za reformske mjere u mnogim oblastima.

- Ja sam ustvrdio kako u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nemamo još uspostavljenu vlast i to je nužno, kao i na federalnom nivou i mi ćemo sukladno drugim aktivnostima koje radimo tražiti partnerstva kroz koja to možemo provesti - poručio je Čović.

Govoreći o sutrašnjem susretu s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem, Čović kaže da je njemu već ranije i to u par navrata dostavio prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona.

- Očekujem prijateljski razgovor u kojem ćemo dogovoriti kojom dinamikom da idemo kako ne bismo trošili vrijeme bespotrebno. Februar i mart su vrijeme kada trebamo staviti na sto i dogovoriti većinu stvari, a onda da to prenesemo i na parlamentarne komisije, jer je ovo nešto što se ne tiče samo ove dvije stranke, nego svih - naglasio je Čović.

Tokom susreta s ambasadorom Nelsonom, kaže, razgovarano je i o drugim temama, kao što je migrantska kriza.

- Ja sam poseban naglasak stavio na sigurnosnu i političku dimenziju problema. Mi moramo u potpunosti poštivati zakone BiH, odnosno da migrant gdje uđe u BiH bude evidentiran, tu stacioniran i prema njemu da se postupa po zakonima BiH, a ne da ih puštamo da se slobodno kreću po državi i da ne znamo ko su uopće te osobe. Mi smo spremni u državnim institucijama uraditi sve što treba, izdvojiti i potrebna sredstva, ako treba promijeniti i neke zakone, ali ne da se migranti raspoređuju po cijelom teritoriju BiH. To ne dolazi u obzir - kazao je Čović.

Potpuna saglasnost postoji oko toga da BiH mora ubrzati dinamiku nabavke i koordinacije vakcina protiv koronavirusa, kako bi distribucija bila, prema broju stanovnika, istovremena i jednaka u cijeloj BiH, da vremenski ne zaostajemo za ostatkom Evrope.

- Jedna od važnih tema razgovora je bila i NATO savez i ja sam informirao ambasadora Nelsona o našoj konferenciji koja će se 18. marta održati u Neumu, gdje su upravo to teme i gdje želimo uključiti sve predstavnike međunarodne zajednice, kako bismo radili na našem euroatlantskom putu - kazao je Čović za Fenu.