- Nedopustivo je da nelegalno i nelegitimno tijelo preuzima nadležnosti za koje nema nikakvog zakonskog utemeljenja postupanjem koje nije u mjerodavnosti CIK-a već izvršne i zakonodavne vlasti - ističu iz HNS-a.

Takvo ponašanje, kako navode, smatraju neprimjerenim, time više što se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u složenim vremenima koji dolaze kao posljedica globalne pandemije koja je uzrokovala istovremene izazove zdravstvenim i ekonomskim sistemima.

- Bilo koja inicijativa, odluka, zaključak ili drugi akt koji donosi nezakonito i nelegitimno tijelo ne može se prihvatiti kao pravno valjan niti se po istome može postupati - poručuju iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor ističe neophodnu potrebu hitnih konsultacija demokratski izabranih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, kao jedinih ovlaštenih i mjerodavnih da u novonastalim okolnostima oblikuju rješenja u Izbornom zakonu u pogledu svih pitanja koja se tiču lokalnih izbora.

HNS poziva na transparentno, demokratsko i zakonski utemeljeno djelovanje te apelira na neodložno i hitno odbacivanje nelegalnih i nelegitimnih tijela i akata koji su protivni zakonskim temeljima Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju Čovićeve nevladine organizacije.