open-navfaktor-logo
search
Granica
Crna Gora: Zatvara se granični prijelaz sa BiH na Vraćenovićima
Vlada Crne Gore odlučila je da zatvori granični prijelaz između te države i Bosne i Hercegovine (BiH) na Vraćenovićima radi izgradnje zajedničkog prijelaza na putu Nikšić-Bileća.
20.02.2020. u 15:25
get url
text

Nakon današnje sjednice Vlade direktor Komisije za granice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milan Paunović kazao je da je za izgradnju novog graničnog prijelaza Vraćenovići – Deleuša određen rok od godinu dana.

-Obaveza izvođača radova je da najkasnije u roku od 90 dana završi radove, i da će prijelaz biti otvoren najkasnije do 1. juna, odnosno do početka ljetnje turističke sezone - kazao je Paunović.

On je pojasnio da bi građani u tom periodu trebali da koristiti druge prijelaze, jer ih između Crne Gore i BiH ima osam. Istakao je i da će intergracijom dva granična prijelaza u jedan zajednički na crnogorskoj teritoriji, raditi granične službe Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH).

Paunović je kazao da će novim principom jednog zaustavljanja biti pojednostavljujena procedura prelaska državne granice.

-Ukoliko u jednoj kontrolnoj kabini rade policajci dvije države, jednim zaustavljanjem, unaprjeđujemo saradnju i nosimo zajedničku odgovornost za sigurnost granice. To je suština - kazao je Paunović.

On je kazao i da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila tri dokumenta iz oblasti granica, kojima se daje dodatni doprinos unapređenju dobrosusjedskih odnosa sa svima u regionu.

Paunović je istakao da je, između ostalog, usvojen je Izvještaj o vođenju pregovora na zaključivanju Sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj. On je pojasnio da je riječ o pograničnom području u dubini od deset kilometara, prema jednoj od graničnih linija, jedne ili druge države.

-Cilj je da se državljanima Crne Gore i BiH, koji žive u pograničnim područjima olakša izvršavanje svakodnevnih potreba. Predviđena je mogućnost da i ostali državljani mogu izuzetno prelaziti granicu van zvanično otvorenih prelaza na 18 lokacija ako imaju opravdane razloge - kazao je Paunović.

On je upozorio i da odluka predviđa zatvaranje 44 sporedna puta na granici sa BiH koji su pogodni za nezakonite prelaske. Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je to uradila i sa ostalim susjedskim državama jer se obavezala da zatvori sve lokacije koji nisu granični prijelaz.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.