open-navfaktor-logo
search
Igrat će za komšije
Crnogorci Hrvatima "ukrali" rukometnu ljepoticu
Izgleda da je hrvatski sport polako počeo doživljati sudbinu bosanskohercegovačkog.
18.05.2020. u 14:43
get url
text

Godinama unazad sportisti rođeni u Bosni i Hercegovini odlučivali su se igrati za Hrvatsku, a sada hrvatski sportisti i sportistkinje biraju druge zemlje. Najsvežiji primjer je 22-godišnja Matea Pletikosić.

Rukometašica koja igra za podgoričku Budućnost na poziciji srednjeg beka u budućnosti će nositi dres Crne Gore, a za seniorsku reprezentaciju Hrvatske nikada nije ni zaigrala. Posljednji put dres Hrvatske nosila je 2016. godine na Evropskom prvenstvu za kadetkinje na kojem se našla u idealnoj postavu turnira.

No, na tom EP se povrijedila uoči četvrtfinala protiv Danske, a ona je objasnila svog potez.

- Niko me nije zvao iz Hrvatskog rukometnog saveza. Imala sam želju vratiti se, igrala sam u Budućnosti, ali nisu me htjeli uvrstiti na spisak. Odlučila sam da je za moju budućnost bolje da prihvatim poziv Crne Gore jer se ovdje osjećam kao kod kuće - objasnila je rođena Sinjanka svoj potez za crnogorske Vijesti.

Matea Pletikosić u dresu Budućnosti / FOTO: Boris Pejović, Vijesti.me

Prošle je godine dres Crne Gore obukla još jedna Hrvatica Marta Batinović, dok je Rukometni savez Crne Gore još u pregovorima sa Slovenkom Barbarom Lazović.

Za crnogorsku reprezentaciju ranije su igrale djevojke rođene u Srbiji: Bojana Popović, Katarina Bulatović, Ana Đokić, Ana Radović i Mirjana Milenković, kao i Mađarica Gabrijela Kindl, koja se sada preziva Markoč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.