open-navfaktor-logo
search
Pogoršani odnosi
Čubrilović o nedolasku Izetbegovića na posebnu sjednicu NSRS-a: Može se i bez onoga koga nema
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je u uvodnom obraćanju zastupnicima na posebnoj sjednici skupštine RS-a kazao da je okidač koji je doprinio rastu političkih tenzija u BiH bila odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjenama Krivičnog zakona u vezi sa zabranom negiranja genocida.
01.02.2022. u 12:48
get url
text

- Politički odnosi su se drastično i dramatično pogoršali, postali su napeti, nepredvidivi sa tendencijom daljeg pogoršanja. Da je tako, potvrđuju i razgovori u Neumu, na kojem nisu učestvovali predstavnici iz RS-a – kazao je Čubrilović.

Dodao je da nema dijaloga između glavnih protagonista političkog života u BiH, iako je povremeno bilo bilateralnih susreta.

- S obzirom na dubinu i gustinu problema, to je nedovoljno. Ako hoćemo da prevaziđemo aktuelno stanje, moramo razgovarati, sastajati se i susretati – rekao je Čubrilović.

On je naveo da je NSRS prepoznao težinu aktuelnih političkih i ekonomskih problema i osjeća se pozvanom da o tome govori, ne osporavajući i drugima da to urade.

- Zato je sazvana ova posebna sjednica jer smatramo da je to najpodesniji forum kako bi se čula mišljenja. NSRS je do sada nekoliko puta otvarao aktuelno stanje i poziciju, donosio zaključke, deklaracije i pozivao na dijalog, prije svega sa predstavnicima FBiH, ali i institucija BiH i predlagao načine rješavanja nekoliko gorućih pitanja. Na sve te pozive i inicijative nije bilo adekvatnog odgovora, da ne kažem nikakvog, a najčešći odgovori stranaka sa sjedištem u FBiH bilo je da se treba razgovarati u institucijama BiH, a izjave međunarodne zajednice su bile nemušte i neproduktivne, najčešće podržavajući izjave bošnjačke političke elite – kazao je Čubrilović.

Rekao je da neučestvovanje u današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a znači neprihvatanje njenog kapaciteta i da za to nema opravdanja.

- Mi smo spremni da na bilo kojem mjestu učestvujemo u dijalogu sa predstavnicima iz FBiH – dodao je.

Čubrilović je naveo da će se zastupnicima NSRS-a danas obratiti lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv da govori u ovoj skupštini.

- On iz nekih razloga nije iskoristio mogućnost da se obrati, ali u pisanoj konverzaciji nije propustio da kaže zašto nije došao i koje uvjete treba ispuniti da bi došao i obratio se. Može se i bez onoga koga nema – rekao je Čubrilović i izrazio uvjerenje da će uskoro doći do "sastanka tri strane".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.