open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Cvijeće, Fatiha i minuta šutnje: Sidbela, Amina i Ljiljana ubijene su na današnji dan u opkoljenom Sarajevu
Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, danas je obilježeno 27 godina od pogibije tri djevojčice u Ulici Dženetića čikma 10 u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
25.06.2022. u 12:25
get url
text

Na današnji dan, prije 27 godina, prekinuti su životi djevojčica u dobi od devet, 11 i 12 godina.

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici Udruženja djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., građani i prijatelji, okupili su se kako bi obilježili godišnjicu zločina nad djecom opkoljenog Sarajeva, poručivši da se ovaj i slični zločini više nikada i nikome ne ponove.

Među prisutnima je bio Sabrija Zimić, otac ubijene djevojčice Sidbele, koja je u trenutku smrti imala samo devet godina.

- Na ovom mjestu su ubijene još dvije djevojčice sa mojom kćerkom i četvero je teže ranjeno. To su bile gotovo zadnje žrtve u toku agresije na Bosnu i Hercegovine, krajem juna 1995. godine. Prošlo je 27 godina ali kada dođe ovaj dan, isto se osjećam kao da je taj dan, to se sve vrati i čovjeku je veoma teško. Težak je svaki dan, ali ne opterećuje se čovjek kao na ovaj dan kad se to sve desilo - prisjetio se Zimić.

Dodao je kako su roditelji ubijene djece Sarajeva posebno tužni i razočarani zbog činjenice da niko nije procesuiran zbog zločina nad djecom bh. prijestolnice tokom agresije.

- Ja sam zato odlučio da kažem nešto što možda do sada niko nije kazao. Molim Tužilaštvo BiH da pokrene tužbu protiv nas roditelja čija su djeca ubijena, da nas kazne zašto su nam djeca ubijena tokom agresije na BiH, kad ne pokreću tužbe protiv onih koji su to uradili. Izgleda da smo mi krivi i nije im niko drugi kriv - kazao je očajni otac ubijene djevojčice.

Da su djeca bila mete tokom opsade Sarajeva podsjetio je i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

- Godinama činimo ono što je u našim mogućnostima. Evo, i na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja, čuvamo uspomene na nevino ubijenu djecu i očekujemo pravdu koje, evo, godinama nema. U Tužilaštvu BiH ne rade posao zbog kojeg su se školovali. Zaista ne razumijem da toliko vremena se ne radi ništa s obzirom na to da nema nijedne optužnice za zločine tokom opsade grada gdje je ubijen toliki broj nevinih osoba - kazao je Grabovica te dodao:

- Pitam se da li oni, tužioci, znaju šta znači ostati na tako brutalan način bez djeteta. Imamo roditelja kojima je ubijeno po dvoje djece, imamo roditelja koji više nemaju djece. Zaista je krajnje vrijeme da u Tužilaštvu krenu da rade posao zbog čega su tamo i postavljeni. Još nikada nije podignuta nijedna optužnica za tako brutalne zločine nad djecom Sarajeva tokom opsade ovog grada. Evo, ovdje, na ovom mjestu, tri djevojčice su ubijene u igri. Imaju dovoljno dokaza i argumenta u Tužilaštvu da pokrenu optužnice, ali oni to ne čine.

Na današnji dan 1995, dok su se igrale ispred zgrade, ubijene su Sidbela Zimić (9 godina), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12). Svjedoci događaja pamte kako je granata ispaljena sa agresorskih položaja u okolini Sarajeva eksplodirala ispred zgrade oko 18 sati, u vrijeme kada je obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.