Nevjerovatno

Da li muzika može utjecati na okus sira?

Objavljeno: 15.03.2019. u 18:19

Izlaganje sireva neprekidnoj muzici moglo bi pojačati njegov okus, a u tome bi hip-hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski naučnici

Foto: Ilustracija

Devet kolutova ementalera teških po deset kilograma prošlog je septembra smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj muzike na njihov miris i okus. Pet kolutova izlagano je neprekidno muzici iz Mozartove "Čarobne frule", Led Zeppelinovom rock klasiku "Stairway to Heaven", hip-hop snimku grupe A Tribe Called Quest "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV" odnosno "Monolithu" Yelloa. Četiri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije, a posljednji kolut "uživao" je u tišini.

- Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa - objavili su naučnici s bernskog univerziteta umjetnosti pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.

Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip-hopu u smislu voćne note. Bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa - objavili su.

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.

Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. Slijedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati utjecaj te muzike, u odnosu na sireve koji nisu izlagani muzici.

Izvor:   24 sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije