open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li penzioneri mogu tražiti da im se novac od članarina isplati za života ili isključivo ide za posmrtnine?
Gdje ide novac od dobrovoljne članarine koje penzioneri odvajaju svaki mjesec za penzionerska udruženja, da li samo za posmrtnine ili taj novac članovi mogu tražiti za pomoć u liječenju ili jednostavno kao novčanu pomoć, pitanja su na koja odgovor ne znaju mnogi penzioneri.
04.07.2022. u 08:27
get url
text

"Zašto mi iz udruženja ne bi sada dali tih 400 KM?"

- Zašto sam ja 15 godina uplaćivala svaki mjesec dvije KM? Da bi tih 400 KM dobio onaj ko ostane poslije moje smrti? A šta će oni koji nemaju nikoga, a uplaćuju toliko i više? Gdje je bilo moje udruženje kada je moj muž bolovao od karcinoma? Nikada feninga pomoći nisam dobila, a to je bolest koja traži ogromna finansijska sredstva. Morala sam dizati kredit kod mikrokreditnih organizacija koje vam dušu uzmu.

Suprug je umro. Sin i ja živimo od moje penzije koja je 500 KM. Zašto mi iz udruženja ne bi sada dali tih 400 KM? Šta će mi kada umrem? Rekli su mi da ne može kako sam ja zamislila. Užasno sam razočarana i potresena - ispričala nam je jedna penzionerka.

Pojašnjenje smo potražili u nekoliko penzionerskih udruženja u Federaciji.

- Članovi našeg udruženja mogu mjesečno dobrovoljno izdvajati od jedne do pet KM. Posmrtnina kod uplate jedne KM je 150 KM, kod dvije KM je 300 KM, tri KM je 450 KM, a kod pet KM je 750 KM. Dakle, novac od članarine isključivo ide za posmrtnine.

U slučaju smrti penzionera porodica treba da donese na uvid predzadnji i zadnji ček od penzije, kopiju, smrtni list, svoju ličnu kartu i podnosi se zahtjev. Isplata je kroz mjesec dana - ispričao nam je Savo Vasić, sekretar Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona.

Kaže kako se događalo da nakon smrti penzionera dođe više osoba da naplati posmrtninu.

"Dođu djeca iz Amerike da naplate posmrtninu" 

- Bilo je takvih slučajeva, ali kod nas onaj ko snosi troškove ukopa, ne mora biti ni rodbina, može biti kućni savjet, pokopno društvo, ostvari taj vid pomoći. Ima i neinformisanih pa ne znaju da dobrovoljna članarina ide samo za posmrtnine. Međutim, oni dobiju obrazac na dvije stranice na kojima je napisano koje mogućnosti imaju.

Događalo se da dođu djeca iz Amerike da naplate posmrtninu, a mi im kažemo da ima ostavinska rasprava, posljednja penzija, posmrtnina od Zavoda PIO. A, gospodo, onaj ko je isfinansirao ukop, ostvario je pravo na posmrtninu - priča nam Vasić.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

- I u našem kantonu članarine idu od dvije KM do čak šest KM. Na visinu dobrovoljne članarine određuju se i posmrtnine i paketi, sve. Na dvije KM zavisno od udruženja, ima posmrtnina od 200 KM do 400 KM. Na tri KM je do 500 KM, a imamo više od tri KM, to imaju Tešanj i Visoko, oni idu do 600 KM i to je na dobru volju penzionera.

Nakon smrti penzionera nasljednik dolazi sa smrtnim listom, posljednjim čekom penzije i svojom i ličnom kartom penzionera. Mogao je umrli penzioner imati troje djece, ali samo se jednom može isplatiti, onome ko je bio sa roditeljem - objašnjava Trakić.

"Svakome se objasne pravila"

Kaže da se članarina mora uplaćivati minimalno pet godina da bi se isplatila u punom iznosu.

- Događalo se da neko uplaćuje 15 godina i dođe mu da više neće i traži da mu se daju novci koje je do sada uplatio. To ne može. Jer objasni se svakome prilikom učlanjenja koja su pravila - kazao je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.