open-navfaktor-logo
search
12 najjačih na svijetu
Dainis Zageris iz Latvije najbolji na takmičenju Strongman lige prvaka
Sarajevo je ugostilo 12 najjačih ljudi svijeta koji su svoje snage odmjerili na sarajevskom izletištu Stojčevac na Ilidži.
04.09.2022. u 14:56
get url
text

Titulu najboljeg odnio je čovjek Titan, Dainis Zageris iz Latvije. Drugo mjesto, identičan broj bodova dijelili su takmičari iz Austrije i Španije, Rongo Keene i Roberto Rodriguez.

Prvak Dainis Zageris, stiže iz Latvije i nosi nadimak Titan. Teži 136 kilograma. Svjetski je šampion 2016. i 2018. Četvreostruki je najjači čovjek u Latviji a prošle godine je odnio titulu najjačeg vikinga u Norveškoj. Višestruki je šampion ovog takmičenja.

Roberto Rodriquez, dolazi iz Španije. Ima 32 godine, 158 kg i četiri titule najjačeg čovjeka. Drži svjetski rekord po Ginisu u uništavanju bundeva ali je i svjetski rekorder u Yoke utrci sa 420kg.

Iz Australije Rongo Keene, ima 35 godina i težak je velikih 150 kilograma. Najjači je čovjek Australije.

Na kraju takmičenja, načelnik općine Ilidža Nermin Muzur i Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, zajedno sa Adinom Arnautom, jedinim licenciranim sudijom u BiH za ovaj sport, i Damirom Stroilom, organizatorom i predsjednikom udruženja Snagator, uručili su takmičarima medalje i pehare.

Organizator ovog sportskog događaja je bilo Udruženje Snagator dok je generalni sponzor bila Općina Ilidža uz tehničku podršku JU Kulturno sportski i rekreacioni centar Ilidža. Strongman champions league u glavnom gradu BiH bilo je jedno od kvalifikacionih svjetskih takmičenja čije se finale održava na Karibima u novembru.

Načelnik Muzur je izrazio zadovoljstvo sjajnom manifestacijom, mnogobrojnom publikom i sportistima te poručio kako je ovo prva, ali ne i posljednja godina u kojoj će na Ilidži ugostiti svjetske sportiste i biti domaćini svjetskim manifestacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.