open-navfaktor-logo
search
Ministrica zdravstva TK
Dajana Čolić: Treba razmisliti o maturama, ako na protestnoj šetnji bude više od 300 ljudi, bit će prijavljeni inspekciji
Nova sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona nedavno je završena.
12.06.2020. u 21:03
get url
text

Na njoj su u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom razmatrane nove mjere i preporuke za stanovništvo, a u vezi sa povećanim brojem osoba zaraženih virusom COVID-19 u ovom dijelu BiH.

- Na održanom kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona smo donijeli niz preporuka i mjera koje se tiču kako privrednih subjekata, obrta, udruženja na području Tuzlanskog kantona, tako i zdravstvenih ustanova bez obzira na oblik vlasništva. Prije svega preporuka je i zahtijeva se od odgovornih lica unutar privrednih subjekata i drugih da obezbijede korištenje obavezne zaštitne opreme i održavanje socijalne distance za osobe koje se nalaze unutar zatvorenih prostora u njihovom vlasništvu. Dalje, da se podsjeti stanovništvo na obavezu nošenja zaštitne opreme unutar javnih zatvorenih prostora, kao i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće držati socijalnu distancu, kao i obavezu držanja socijalne distance- rekla je za Faktor Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Uz donesene mjere su uputili i nekoliko preporuka Ministarstvu obrazovanja, ali i zdravstvenim jedinicama na području kantona.

- Preporučili smo Ministarstvu obrazovanja TK da razmotri održavanje proslava maturskih večeri kod naših učenika koji završavaju osnovno i srednje obrazovanje. Kada su u pitanju zdravstvene ustanove, tražili smo da radnici svoje godišnje odmore podrede potrebama zdravstvenih ustanova. Kada je riječ o proglašenju epidemije, prihvatili smo tu informaciju i dalje ćemo nastaviti proceduru kako ona ide zakonski, ali moramo čekati ponedjeljak- naglašava Čolić.

Za sutra je u gradu soli zakazana i nova protestna šetnja "Platforme za progres", koja će, prema najavama na zvaničnoj Facebook stranici pokreta, biti samo simbolična, jer neće biti održana u punom kapacitetu. Predsjednik  „Platforme za progres“ Mirsad Hadžikadić je kazao da očekuje tek stotinjak ljudi, a ministrica Čolić nam je dala svoj komentar na sutrašnje okupljanje.

- Federalna naredba predstavlja dozvoljen broj od 300 ljudi na otvorenom, nošenje lične zaštitne opreme, ako se ne može držati socijalna distanca. Ukoliko će se organizatori pridržavati tih mjera, mi nemamo pravo reagovati. Ukoliko se ne budu pridržavali, bit će prijavljeni inspekciji. Obratili su nam se sa zahtjevom, odnosno sa uputama i date su im upute po važećim federalnim naredbama. Znači, maksimalno 300 osoba, držanje socijalne distance i nošenje zaštitne opreme - podcrtava ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.