open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Dan prije presude SIPA uhapsila optužene za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima
Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić uhapšeni su u Višegradu danas, dan prije izricanja presude u predmetu u kojem su optuženi za zločin u Štrpcima, potvrđeno je BIRN-u Bosne i Hercegovine.
20.10.2022. u 15:34
get url
text

- Radi se o optuženima za otmicu i ratni zločin u Štrpcima, kojima je sutra izricanje prvostupanjske presude, kako bi se osiguralo njihovo prisustvo, te zatražilo produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude - saopćeno je za Birn iz Državnog tužilaštva.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopćila je da je uhapšeno šest osoba, a branioci optuženih su potvrdili identitete pet osoba, odnosno da su uhapšeni Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić.

Branilac prvooptuženog Dragičevića potvrdio je da je njegov klijent uhapšen.

- Njegova supruga mi je rekla da je jutros po njega došla SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, da je razlog za privođenje mogućnost ometanja pravde, da neko ne bi pobjegao. Po mojim informacijama, svi su privedeni sem Miodraga Mitrašinovića, koji se nalazi na bolničkom liječenju u Foči - kazao je Miodrag Stojanović te dodao da su Obrad i Novak Poluga također uhapšeni.

Hapšenje Obrada Poluge potvrdio je i branilac Petko Pavlović, a Senad Dupovac, advokat iz Sarajeva, naveo je da je među uhapšenima Petko Inđić.

Nenad Rubež, advokat Radojice Ristića, potvrdio je da je njegov klijent uhapšen, ali da ga niko o tome još nije zvanično obavijestio.

- Čekam da me kontaktiraju, da vidim hoće li ih saslušati. Prema mojim informacijama, sve su ih iz tog predmeta priveli - rekao je Rubež.

VEZANI TEKST - U Višegradu uhapšeno šest osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Za otmicu i ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima u općini Rudo, optuženi su Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih.

Presuda za zločine počinjene u Štrpcima zakazana je za sutra, 21. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.