open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Danas konstituirajuće sjednice zastupničkih domova parlamenata BiH i FBiH
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović sazvao je za danas konstituirajuću sjednicu tog doma.
01.12.2022. u 08:04
get url
text

Na predloženom dnevnom redu je: davanje svečane izjave zastupnika; izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma PSBiH, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Prvu sjednicu Doma, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni zastupnik kao privremeni predsjedavajući.

Nakon otvaranja prve sjednice, privremeni predsjedavajući čita listu zastupnika. Zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Nakon što zastupnici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je također za danas.

Početak sjednice je predviđen u 11.00 sati kada će biti upriličeno uručivanje certifikata o izboru za zastupnike u Zastupnički dom i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata.

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić - DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK - Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Za konstituirajuću sjednicu predložen je dnevni red na kojem je izbor privremenih komisija Zastupničkog doma (izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije, izbor Privremene komisije za izbor i imenovanje, te izbor Privremene administrativne komisije).

Predviđen je i izbor rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno izbor predsjedavajućeg, dva potpredsjedavajuća i izbor radnih tijela Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.