Među najavljenim tačkama obimnog dnevnog reda je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je ovaj zakon kojim je najavljena zabrana konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu te u automobilima u kojima su djeca.

Osim na duhan, zakon se odnosi na nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. 

Prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak "zabranjeno pušenje".

VEZANI TEKST - Na Domu naroda FBiH sutra zakoni od izuzetne važnosti za građane, javni prihodi, penzije, zabrana pušenja

Predviđene su kazne za pravne osobe ukoliko ne zabranjuju upotrebu duhana, kao i za fizičke osobe ako konzumiraju duhan u zatvorenom prostoru.

Među drugim tačkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda su izmjene Zakona pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić.

Oni predlažu izmjenu sadašnjih pravila prema kojima su, kako navode, određeni kantoni u Federaciji BiH privilegovani u raspodjeli javnih prihoda.

- Uvedeni su dodatni ponderi u sistem raspodjele javnih prihoda, čime su određeni kantoni u startu privilegovani, dok su drugi kantoni na taj način dovedeni u diskiminirajući i neravnopravan položaj - navode između ostalog predagači novih pravila.

Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH, navode također Duvnjak, Tadić i Ilić, uvjereni da njihovo ponuđeno zakonsko rješenje može biti prvi korak ka reviziji cjelokupnog sistema raspodjele javnih prihoda.