open-navfaktor-logo
search
Skupština
Debakl vladajuće većine u USK: Ne mogu usvojiti ni dnevni red
Dopredsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) Razim Halkić danas je zbog nedovoljnog broja prisutnih zastupnika, do daljnjeg odgodio zakazanu vanrednu sjednicu na kojoj je trebalo biti izabrano novo skupštinsko rukovodstvo.
21.01.2021. u 15:15
get url
text

Odmah potom je trebala uslijediti i 15. redovna sjednica, čiji je dnevni red dobio podršku samo 14 od 27 prisutnih zastupnika. Tako su kantonalni skupštinski zastupnici u više od dvije godine mandata, kako je naveo dopredsjedavajućeg Skupštine USK, realizirali 14 redovnih i tri vanredne sjednice.

- Moramo se početi ponašati odgovornije i početi ozbiljno raditi ono za što smo plaćeni, a ne praviti cirkus od sjednica. Mislim da bismo trebali početi kažnjavati zastupnike za nerad, u smislu oduzimanja dijela paušala, plaća, jer mi građane našeg kantona mjesečno koštamo oko 60 hiljada KM - kazao je Halkić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić konstatovao je da aktuelni saziv Vlade radi svoj posao, ali da se dio skupštinskih zastupnika bavi isključivo politikanstvom, te ponaša neodgovorno prema građanima.

- Danas smo trebali prezentirati informaciju o stanju u Domu zdravlja Bihać, odnosno tražiti zajedničko rješenje za zgradu stradalu u nedavnom potresu. Trebali smo raspravljati o strategiji razvoja Unsko-sanskog kantona, međutim i pored detaljno pripremljenih materijala i prijedloga, pojedinci su se odlučili za ovakav ishod - izjavio je Ružnić.

Zastupnici iz opozicionih stranaka, s druge strane, ističu nepostojanje skupštinske većine i neadekvatan rad trenutnog saziva Vlade, pa je predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK Jasmin Musić pozvao premijera Ružnića da podnese ostavku.

- Mi smo u 2021. godinu ušli bez budžeta, bez predsjedavajućeg Skupštine, bez Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, bez riješenog pitanja zdravstvene premije i na kraju krajeva po priznanju sviju, bez neophodne skupštinske podrške Vladi. Mislim da su to dovoljni pokazatelji, a ako eventualno nisam u pravu, molim da me se argumentirano demantuje. Vrijeme je da se oni koje ne rade kako treba i nemaju neophodno podršku u Skupštini povuku, te da se traži adekvatnije rješenje za sve - dodao je Musić.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije zatražio je da danas planirano razmatranje Informacije o stanju u Domu zdravlja Bihać, bude tematski obrađeno na naknadnoj vanrednoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.