open-navfaktor-logo
search
Najavljene aktivnosti
Delegacija EU u BiH: Spreman paket mjera za BiH, pomoć će biti pružena što je prije moguće
Možemo računati da nam iz Evropske unije (EU) dođe neki virus, a ne da dođe neka vrsta pomoći. Kazao je to član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon što je EU donijela odluku o zabrani izvoza medicinske opreme i sredstava van teritorija Unije.
20.03.2020. u 20:14
get url
text

Ta je odluka dodatno "podgrijala" rastući euroskepticizam na Zapadnom Balkanu, pa i u BiH, gdje se građani osjećaju iznevjernim zbog takvog pristupa Brisela.

O eventualnoj pomoći BiH iz EU-a se razgovaralo i na posljednjem sastanku predsjednika SDA, SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom.

- To je bilo jedno od glavnih pitanja, i Dodik je posebno insistirao na njemu, na konkretnim detaljima. Sattler je obećao da će odnos EU-a biti promijenjen i da će se osigurati podrška BiH – kazao je nakon sastanka za Faktor predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Zanimalo nas je na koji će način odnos EU-a biti promijenjen, te kakvu će podršku Brisel osigurati BiH, pa smo odgovore zatražili od Delegacije EU u BiH.

Iz te institucije ističu da je EU već ranije dodijelila BiH sredstva kako bi država bila otpornija na prirodne i druge nesreće, uključujući 1,5 miliona eura podrške Civilnoj zaštiti.

- Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pažljivo prate razvoj koronavirusa (COVID-19) na Zapadnom Balkanu. Postoje različiti mehanizmi pomoći EU-a i u bliskoj konsultaciji sa bh. vlastima razmatramo najbrže i najučinkovitije načine operacionalizacije paketa mjera pomoći – kazali su nam iz Delegacije EU-a u BiH.

Među stvarima koje razmatraju je, ističu, kako da povežu Zapadni Balkan sa inicijativama koje preduzima EU, kao i kako najbolje pružiti podršku u ublažavanju socio-ekonomskih posljedica.

- Pored trenutnih medicinskih potreba u BiH, postoje i srednjoročne socio-ekonomske potrebe, poput podrške malim i srednjim preduzećima. Pomoć će biti pružena što je prije moguće, ovisno također i o lokalnoj situaciji u narednom periodu – navodi se u odgovoru.

U međuvremenu je bugarski europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk od Evropske komisije zatražio da se neutrošena sredstva iz IPA fondova preusmjere za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.