Petak, 24.01.2020.

Burno na sjednici

Delegati iz reda Srba u Domu naroda FBiH se nisu uspjeli dogovoriti, jedni druge optužuju

FOTO: Faktor

Iako su imali pauzu da konstituišu klub, delegati iz reda Srba u Domu naroda FBiH nisu uspjeli izabrati predsjednika i zamjenika jer nisu imali kvorum i smatraju da svi Srbi iz Doma naroda nisu došli na sastanak zbog političkog pitanja

Nakon pauze Igor Stojanović (SDP) iz reda srpskog naroda je rekao da nisu imali kvorum za odabir predsjednika i naglasio da zbog toga neće glasati za dnevni red.

- Nažalost, na sjednici kluba se nije pojavio dovoljan broj Srba. Pojavilo se osam delegata, nismo imali kvorum, a ovdje se nalazi još sedam delegata iz reda srpskog naroda. Pokušali smo razriješiti ovaj čvor na godinu, ali ništa. Postoji politička odluka da se ovo ne riješi. Licemjernom smatram diskusiju Aljoše Čampare. Mi smo ovim faktički nastavili sa neravnopravnosti kluba. Pozicija Doma naroda je neustavna, nećemo podržati dnevni red - rekao je Stojanović.

Čampara je replicirao Stojanoviću da pripazi na rječnik.

- To je vaša stvar u klubu Srba, jeste li uspjeli dogovoriti i zašto niste izabrali predsjednika - rekao je Čampara.

Dragan Stevanović (SDP) se također javio za riječ.

- Da se ne bih osjećao kao ikebana, da vidimo kako da izađemo iz ove situacije. Možda ovo odgovara SNSD-u, ali nama ne odgovara. Hoćemo da znamo kako da funkcioniramo - rekao je Stevanović.

Govorio je i delegat Goran Bročeta (SNSD).

- Teško nama Srbima u Federaciji ko je sve počeo brinuti o nama. Vidite ko se bori za stvarna prava Srba u Federaciji. Pola ih ne zna gdje i kako žive Srbi u FBiH. Klub će se formirati kada dođe red da se formira - rekao je Bročeta.

Bročeti je replicirao Igor Stojanović kazavši da njegov komentar blago vuče na fašizam.

- Iako su delegati plaćeni ovdje i imali priliku da formiraju klub Srba, da imaju nacionalni interes, da kao i ostali čitaju materijale za sjednicu, to nisu iskoristili jer čekaju neki politički dogovor - rekao je Stojanović.

Delegat Drago Puzigaća (SNSD) je kazao da ne može SDP inicirati rješavanje problema kluba Srba i to raditi kako oni žele, već da to treba u dogovoru sa ostalima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh