open-navfaktor-logo
search
Odgovor HDZ-u
Demokratska fronta TK: Ne mrzimo nikoga, ali preziremo poštovaoce tradicije UZP-a
Povodom saopćenja Kantonalnog odbora HDZ-a Tuzlanskog kantona u kojem se Demokratska fronta optužuje za mržnju prema hrvatskom narodu, reagirali su iz Demokratske fronte TK.
09.06.2021. u 11:29
get url
text

- Demokratska fronta je multietnička politička partija, koja okuplja sve demokratski orijentisane građanke i građane Bosne i Hercegovine, čiji osnivač i predsjednik Željko Komšić i sam pripada hrvatskom narodu. Demokratska fronta je dala člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda (i opet će!). Demokratska fronta je dala delegata iz reda hrvatskog naroda sa područja TK u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH - istakli su iz KO DF-a TK.

Dodaju da se Demokratska fronta bori za sve građane BiH, a posebno za one iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih koji bi predstavljali kolateralnu štetu u slučaju da se implementira rasistički koncept HDZ-a o tzv. "legitimnom predstavljanju", što, kako kažu, neće dozvoliti.

- U tom smislu, između ostalog, Demokratska fronta se posebno zalaže da građani BiH hrvatske etničke pripadnosti sa područja TK budu ravnopravni u odnosu na sve druge građane, pa i one Hrvate koji žive unutar zamišljenih granica zločinačke tvorevine Herceg-Bosne. Imajući u vidu navedeno, ističemo da mi u Demokratskoj fronti ne mrzimo nikoga, ali da preziremo sve one koji podržavaju tradiciju i politiku presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata. I to se neće promijeniti - naveli su iz DF-a TK.

Pozivaju članstvo HDZ-a sa područja Tuzlanskog kantona da odbaci politiku podjela i rasizma, da napusti stranku koja zastupa politički projekat koji za cilj ima upravo eliminaciju Hrvata koji ne žive na zamišljenim prostorima zločinačke tvorevine tzv. Herceg-Bosne i koji ne prihvataju koncept – jedan narod, jedna stranka, jedan vođa, te da se priključe Demokratskoj fronti u njihovoj borbi za jednakopravnost svih Hrvata i svih drugih građana Bosne i Hercegovine.

- Borbu je stvorila priroda, mržnju je pronašao čovjek! Smrt fašizmu! - poručili su iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK.

Podsjetimo, iz HDZ-a TK ranije su istakli da su neuvjerljiva i blijeda saopćenja kojima Socijaldemokrati (SD) i njihov partner Demokratska fronta (DF) pokušavaju diskreditirati ministra zdravstva u Vladi TK dr. Božu Jurića dokaz nastavka politike koju su zastupali kao bivša vladajuća koalicija. 

- Koalicija u kojoj su bili SD i DF ostat će obilježena u političkoj historiji Tuzlanskog kantona kao oni koji su prekršili Ustav i Zakon i formirali neustavnu Vladu u kojoj nije bilo predstavnika hrvatskog naroda. I danas se kroz neutemeljene napade na dr. Jurića vidi ta nit netrpeljivosti koju izražavaju prema jednom od konstitutivnih naroda - naveli su između ostalog iz HDZ-a TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.