open-navfaktor-logo
search
Polomljene ploče
Devastirano Partizansko groblje u Mostaru: "Ovo je napad na BiH i teroristički čin"
Partizansko spomen groblje je napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom
24.11.2019. u 10:49
get url
text

Nacionalni spomenik Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo je, po ko zna koji put, devastirano, i to uoči Dana državnosti BiH. Kako smo se sami uvjerili, polomljeno je nekoliko kamenih ploča na kojima su ispisana imena stradalih, a nekoliko postolja s pločama je iščupano iz zemlje i bačeno u neposrednoj blizini.

-Desilo se ponovo, po ko zna koji put. Opet isti rukopis koji pamtimo još od marta 1992. godine i prvog nasrtaja na Partizansko spomen groblje u Mostaru. I uvijek konstatacija da je to djelo neodgovorne grupe maloljetnih huligana. I nikad nema otkrivenih, privedenih, sankcionisanih. Godinama šutnja svih koji bi građanima trebali dati odgovore na brojna pitanja koja u vezi s ovim događanjima imaju- reagovali su iz mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR), naglasivši da građansko strpljenje ima granice.

{$galerijaFotografija}

Naime, Partizansko spomen groblje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 25. novembar Dan državnosti, dakle državni praznik. Partizansko spomen groblje je napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom.

- Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin.Zato tražimo od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje ovog terorističkog čina i pravdi privedu izvršioce, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje - istaknuli su. Dodaju, da antifašisti Mostara nemaju više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane.

- Mi sigurnosnim organima HNK ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici.Ne preostaje nam ništa drugo no da se samoorganizujemo i stavimo u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine, kad to neće oni koje plaćamo da nam obezbijede siguran život i zaštitu, kako pojedinačne, tako i zajedničke imovine. Ako budemo prisiljeni mi ćemo to uraditi, a za posljedice će odgovarati oni koji, već desetljećima, urušavaju našu domovinu. Odbrana države od terorizma, od koga god dolazio, je čin najvećeg patriotizma. Mi ih se ne bojimo.Smrt fašizmu- sloboda narodu - zaključili su iz UABNOR-a.

Partizansko groblje u Mostaru
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.