open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: Dodik je davno prešao crvenu liniju, građani, probudimo se da ne bude kasno!
Demokratska fronta oglasila se u vezi sa najnovijim istupima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je on davno prešao crvenu liniju.
17.02.2020. u 14:27
get url
text

Iz Demokratske fronte ističu da pravo pitanje kada je riječ o svakodnevnim istupima i najavama Milorada Dodika usmjerenih definitivnom raspadu države Bosne i Hercegovine jeste: Vrijedi li više trošiti riječi ukazujući na njegove opasne igre sa strpljenjem građana, vrijedi li mu uopće odgovarati ili je došlo vrijeme da se i "druga strana", građanska Bosna i Hercegovina, trgne iz letargije i poduzme korake koji će sačuvati zemlju od evidentnog rušenja države, ne nasilnog i oružanog,  nego "suptilnijeg" rušenja sistema na kojima ona počiva.

Saopćenje i reakciju DF-a prenosimo u cijelosti:

Jedan stub tog sistema svakako je Ustavni sud BiH, a drugi je državni Parlament.

Šta bi još "laktaški vožd" trebao učiniti pa da to shvati uspavani građanski puk i njegovi politički predstavnici u BiH, a da ne spominjemo da je već bilo vrijeme da na njegove prijetnje disolucijom zemlje javno i odlučno odreaguju međunarodni predstavnici, računajući tu i Vijeće sigurnosti UN-a. Jer posljednje Dodikove ujdurme u vezi s Ustavnim sudom i Izbornim zakonom (gdje mu se pridružio Čović, da to u paketu njih dvojica riješe) jesu i bukvalno igra s vatrom i hodanje na ivici mogućih sukoba ozbiljnijeg karaktera.

Neiscrpno je vrelo Dodikovih ubleha, nesuvislih optužbi, uvreda, primitivizma. Kako drugačije protumačiti najnovije dvije: Prva je da je gospodin Komšić u Brisel putovao privatno (!!!), a druga, ne manje stupidna je da "ako Evropa hoće od BiH da pravi građansku državu, dobro ćemo razmisliti hoćemo li krenuti putem evropskih integracija"(!!!).

Razumijemo da je svako spominjanje imena gospodina Željka Komšića za Dodika ravno "koronavirusu" i da mu to diže pritisak, ali činjenica je da se u Briselu održao sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je upravo to – lider, i poziv je došao na pravu adresu! Uostalom, to su pokazali i razgovori vođeni u Briselu. Isto tako je važno naglasiti da je i posjeta Svetom ocu koja je prethodila Briselu bila u državničkoj funkciji gospodina Komšića jer je, uz ostalo, bilo veoma bitno relevantne međunarodne činioce, a to su i papa i Brisel, iz prve ruke obavijestiti šta se trenutno dešava u našoj zemlji i kakvu igru igraju Milorad Dodik i njegovi politički sponzori.

I kad smo kod "privatnih" posjeta, pitamo se pod koju stavku voditi učestale posjete Milorada Dodika Beogradu. Da apsurd bude veći, čovjek o državnom trošku putuje sve sa pratnjom, a istovremeno na istim tim skupovima iz temelja ruši tu istu državu!

Zato mislimo da je svojim potezima Milorad Dodik davno prekoračio crvenu liniju, da su sve riječi već ispucane, i da su na redu, valjda, ozbiljniji potezi u zaštiti ustavnog poretka! A znamo kakva je svjetska praksa kada do takvih situacija dođe. Vrijeme je za triježnjenje i buđenje, da ne bude kasno!

P. S. A na tezu kako će on dobro razmisliti hoće li uopće u Evropsku uniju pošto ona vidi BiH kao građansku državu, ne vrijedi pera trošiti!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.