- Zašto KO SDP TK pristaje na obmane ministara PDA (HDZ-a) i ne zahtijeva javno objavljivanje tačnih informacija u pogledu osoba koje su do sada primile vakcinu. Građani i građanke Tuzlanskog kantona zaslužuju da imaju uvid u sistemsko vakcinisanje u TK. Natjerali smo Vas da priznate da je 1.116 osoba u TK protivno Federalnom planu vakcinacije dobilo
prvu dozu. Kako, zašto, po čemu je 1.116 tzv. "ostalih" zaslužno da primi vakcinu mimo utvrđenih kriterija? - pitaju iz DF-a i dodaju:

- Ko su njih 76 koji su do sada primili i drugu dozu, a osobe starije od 65 nisu primile ni prvu dozu vakcine? Resorni ministar na društvenoj mreži objavljuje podatak da je zaključno sa 25 majem 2021. godine ukupno vakcinisano 20.474 osobe. Zašto ovaj podatak, u čiju tačnost sumnjamo – između ostalog i iz razloga što nema potpisa nadležne osobe na predmetnom dokumentu, nije bio dostavljen 26. maja na Skupštini TK. Možda je odgovor u Facebook izvještaju resornog ministra u kojem se prikazuje i broj od 1.116 ostalih koji ne ulaze u prioritetnu grupu, od kojih je 76 primilo i drugu dozu vakcine.

Iz DF-a napominju resornog ministra da izvještaje ne podnosi Marku Zuckerbergu nego Skupštini TK.

- Klub DF-a traži u ime građana TK odgovor na pitanje po kojem planu vakcinacije je, prema vašem priznanju, 1.116. osoba "preko reda" primilo vakcinu protiv Covid-19? Da li je u pitanju samo 1.116 osoba ili je, ipak, ovaj broj mnogo veći? Izgleda da u TK postoji plan vakcinacije pod imenom "Preko PDA i SDP-a do vakcine". Pa i ako takav plan postoji tražimo da se on javno i objavi - ističu iz DF-a.

Da su se Vlada TK i resorni ministar upleli u mrežu neistina, nastavljaju iz DF-a, dokazuje i podatak sa stranice Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u kojem stoji da je zaključno sa 20. sedmicom u TK bilo 11.793 vakcinisanih osoba i da je 768 osoba vakcinisano drugom dozom, što znači da je utrošeno ukupno 12.561 doza vakcine. Napominju da se sa 23. majem zaključuje 20. sedmica.

- Pitanje je kako je u izvještaju koji je razmatran na Skupštini TK, a koji je datiran na dan 19. maj prikazano da je utrošeno 13.477 doza vakcina. Više je vakcina utrošeno do 19. maja nego do 23. maja, vjerovali ili ne. Upitno je 916 doza vakcina samo u 20. sedmici. Javno pozivamo KO SDP TK da demantuje podatke Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Ukoliko to ne uspiju zahtijevamo javno izvinjenje prema Klubu DF-a u Skupštini TK koji je prvi upozorio na manipulacije u pogledu vakcinisanja građana TK - ističu iz DF-a.

Pozivaju ministra zdravstva TK i KO SDP TK da objasne građanima zašto podaci za 21 sedmicu nisu istovjetni kao oni koje objavljuje resorni ministar zdravstva TK.

- Zaključno sa 21. sedmicom (odnosno na dan 31.05.2021. godine) u TK ukupno je vakcinisano 17.509 osoba i 2.049 sa drugom dozom. Ukupno je, prema podatku Zavoda za javno zdravstvo FBiH u TK, sa danom 30. maj utrošeno 19.558 doza vakcina. Na svom profilu resorni ministar objavljuje izvještaj Zavoda za javno zdravstvo TK prema kojem je do 25. maja utrošeno 20.483 doze vakcina. Prema ovom Facebook izvještaju 925 doza vakcina je utrošeno više do 25. maja nego što je prikazani utrošak do 30. maja. Podatak o osobama koje su vakcinisane drugom dozom vakcine također nije podudaran sa
onim podatkom koji se objavljuje na stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH - navode iz DF-a i dodaju:

Ukoliko se svojim kritikama uspijemo izboriti da jedan građanin dobije vakcinu koja joj prema planu vakcinisanja i pripada, i time spriječimo moguće malverzacije, mi u Klubu DF-a u Skupštini TK smatramo da smo uspjeli. Na koncu, jedno je sigurno, u Tuzlanskom kantonu ne postoji plan vakcinacije ali, evidentno, postoji plan organizovane korupcije i njenog prikrivanja.