open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Direktor Centrotransa o cijenama u gradskom prijevozu: Kada bi mene pitali, karta bi bila 1 KM
Stanovnici Kantona Sarajevo još nisu upoznati o cijeni karata za gradski prijevoz od 1. januara naredne godine.
22.12.2022. u 13:31
get url
text

Korisnici javnog prijevoza u Sarajevu do 31. decembra pojedinačne karte kod oba prijevoznika plaćat će 1,40 KM, ali još nije poznato da li će ova cijena važiti i od početka 2023. godine.

- Cijene u Kantonu Sarajevo su u nadležnosti Vlade Kantona na prijedlog Ministarstva. Početkom mjeseca juna došlo je do promjene cijena, s tim što je Ministarstvo, odnosno Vlada donijela odluku da do 31. decembra ta cijena bude 1,40 KM, a subvencija do 2 KM, koliko je utvrđena cijena pojedinačne karte, da plaća Kanton Sarajevo. Mi u ovom momentu nemamo zvanične informacije o tome da li će se produžiti važenje subvencija ili će se od 1. januara primijeniti ova cijena od 2 KM.

Kada biste mene pitali koji je moj prijedlog na bazi onoga što sam vidio u velikom broju gradova gdje se vrši javni prijevoz, moj bi prijedlog bio sljedeći: da cijena pojedinačne karte bude 1 KM i da Vlada KS ostatak subvencionira. Na taj način omogućili bismo građanima da koriste javni prijevoz i da smanje korištenje vlastitih automobila. Na taj način bismo znatno povećali broj onih koji koriste usluge javnog prijevoza. Mislim da nemam cjelovitu analizu, ali takvim potezom Kanton ne bi trebao puno više izdvajati u odnosu na ono što izdvaja trenutno za javni prijevoz. To je tema za razgovor sa kantonalnim vlastima za neku narednu godinu, odnosno kad se formira Vlada KS – rekao je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotransa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.