open-navfaktor-logo
search
Promjene granica
Direktor IFIMES-a: Vučić želi sjever Kosova, ali želi Srbiji pripojiti i entitet RS
Podjele i nove promjene granica se ne mogu ostvariti bez sukoba ili čak rata. Stav je ovo Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane.
31.08.2018. u 14:01
get url
text

- Imamo krhak mir i kratkoročnu stabilnost u regiji. Moramo raditi na trajnom miru i dugoročnoj stabilnosti – kazao je Bećirović u razgovoru za Albanian Daily News.

On smatra da se pregovori Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije ne vode na ispravan način te da pitanje izmjena granica nije samo bilateralno pitanje Srbije i Kosova već cijelog regiona. Umjesto evropeizaciji Balkana, dodaje, svjedočimo balkanizaciji Evrope. Odgovornost za takvo stanje, smatra on, ne snose samo regionalni akteri već i Evropska unija.

- Radi se o nametnutom dijalogu sa jasnim ciljem koji bi potvrdio činjenično stanje, a to je postojanje dvije nezavisne susjedne države, Republike Srbije i Republike Kosovo. Sve drugo je politiziranje i traženje izgovora. Republika Kosovo ne može biti dio Srbije, ili dio Albanije – izjavio je Bećirović.

Direktor IFIMES-a je podsjetio da je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić promovirao ideju promjena granica između Srbije i Kosova, a da je predsjednik Aleksandar Vučić podržao tu ideju kako bi Srbiji pripojio sjeverni dio Kosova.

- Ali u pozadini, on namjerava također priključiti Srbiji i entitet RS. Ne smijemo zaboraviti jako važnu činjenicu da entitet RS nije kompaktna cjelina. Administrativno područje Brčko Distrikta dijeli RS na dva dijela. To je važna činjenica. Još važnije je činjenica da se tako nešto ne može ostvariti bez sukoba ili, slobodno ću reći, rata ili ratova – poručio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.