open-navfaktor-logo
search
Završeni projekti
Direktor kaže da je Vodovod u Sarajevu dobio na poklon četiri miliona eura od EBRD-a
Firma MIBRAL od sutra u Sarajevu počinje rekonstrukciju cjevovoda čija vrijednost sa PDV-om iznosi oko 1,6 miliona eura, a rok za završetak radova je šest mjeseci.
23.09.2020. u 19:46
get url
text
Vodovodne cijevi
Vodovodne cijevi

To su kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od prve tranše koja iznosi 10 miliona eura. Vodovod i kanalizacija Sarajevo ovaj projekat radi da se smanji gubitak vode u starim dotrajalim cijevima. 

- Rekonstrukcija cjevovoda pod pritiskom u Području 2 Alipašin most – Centar obuhvata rekonstrukciju distributivnih vodova 500, dužina 2.400 metara i distributivni vod 400, dužina 1.140 metara. Zamjena cijevi vršit će se od Alipašinog mosta do mosta na Otoci. Zatim od Veterinarskog fakulteta do Šentade, te dio od ulice Hamdije Čemerlića do Američke ambasade. Ukupno će se zamijeniti 3.500 metara cijevi – kazao je Enver Hadžiahmetović, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija.

Ovaj projekat je veoma zahtjevan jer se mora voditi računa kako zamjeniti cijevi, a da voda sa izvorišta Bačevo normalno teče do potrošača bez zatvaranja, dodaje Hadžiahmetović.

- Na rekonstrukciju vodovodne mreže skoro smo potrošili 10 miliona eura. Za zamjenu elektronskog pumpnog sistema već smo potrošili 5,5 miliona eura 2019. godine. Na drugi dio rekonstrukcije potrošili smo 1,5 miliona eura za porojekat Dumače u Vogošći. Izvršena je rekonstrukcija distributivnog cjevovoda profila 200 milimetara na lokalitetu Dumače u dužini 1.000 metara. Za ovaj projekat čija realizacija počinje sutra uložit će se 1,6 miliona eura. Od prve tranše kredita ostalo nam je još oko 1,7 miliona eura. Za nekoliko dana raspisujemo novi tender za rekonstrukciju vodovodne mreže u Jukićevoj ulici i tako ćemo do kraja ove godine potrošiti i ovaj ostatak sredstava, odnosno ukupno 10 miliona eura, kako je i planirano - ističe direktor Vodovoda i kanalizacije.

Hadžiahmetović je siguran da će se potrošiti sva planirana kreditna sredstva do kraja 2020. godine, a zatim kaže slijedi nagrada.

- Od EBRD-a za uspješno urađen posao Vodovod i kanalizacija dobit će na poklon četiri miliona eura, ukoliko u ovoj godini krenemo u realizaciju zacrtanih projekata, a siguran sam da će se to i dogoditi. Iz EBRD-a su nas obavijestili e-mailom da smo ispunili uvjete za grant sredstva. Ovo bi bilo prvi put nakon 20 godina da neko od javnih preduzeća dobije nagradu za dobro izvršene projekte u određenom vremenu – ističe Hadžiahmetović.

Za rekonstrukciju vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo osiguran je kredit EBRD-a u iznosu od 25 miliona eura, a realizirat će se u tri tranše. Prva i druga iznose po 10 miliona eura, te treća tranša od pet milona eura. Kredit će se otplaćivati 15 godina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.