open-navfaktor-logo
search
Projekti
Djeca iz BiH i Turske pismima, čestitkama i poklonima stvaraju nova prijateljstva
Učenici u Sarajevu danas su sa oduševljenjem primili pisma vršnjaka iz Istanbula.
18.04.2022. u 12:45
get url
text

U okviru projekta, koji je prošle godine pokrenut pod nazivom "Bratstvo i vječno prijateljstvo", djeca pobratimskih škola iz Bosne i Hercegovine i Turske razmjenjuju pisma, čestitke i poklone i na taj način stvaraju most prijateljstva između svojih škola i država.

Direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman rekao je da u okviru projekta "Moj izbor je turski" ove godine zajedno sa bratskim školama iz Istanbula u organizaciji Direkcije za obrazovanje Grada Istanbula i Instituta "Yunus Emre" organizuju razmjenu bajramskih i ramazanskih čestitki među učenicima koji uče turski jezik.

Zbog pandemije nije bilo uzajamnih posjeta

- Trenutno smo u Osnovnoj školi 'Edhem Mulabdić' gdje učenici primaju poklone, a naredne sedmice će učenici iz Istanbula da dobiju poklone i pisma. U ovom projektu učestvuje 35 škola iz Bosne i Hercegovine i 35 iz Istanbula - pojasnio je Yaman.

Podsjetio je da su prošle godine ovaj projekat realizovali sa 20 škola.

- Dvije, tri godine traje pandemija koronavirusa i nije bilo uzajamnih posjeta učenika. Morali smo organizovati nešto drugačije pa smo prešli na ovaj program razmjene pisama i čestitki. Učenici na ovaj način imaju priliku da svojim vršnjacima, koje još nisu imali priliku da upoznaju, pošalju pozdrave ili neke poklone - dodao je Yaman.

Pisma i poklone djeci je uručio Gani Ozbek, direktor Osnovne škole "Halime Hatun" iz Sancaktepea u Istanbulu.

- Danas sam ovdje da bih predao pisma i poklone za učenike koje sam prošle sedmice preuzeo od svojih učenika u Istanbulu. Vidio sam koliko su učenici sretni i uzbuđeni zbog ovog što rade. Naredni mjesec planiramo našu bratsku školu 'Edhem Mulabdić' pozvati i ugostiti u Istanbulu - izjavio je Ozbek.

Direktorica OŠ "Edhem Mulabdić" Amela Avdić kazala je da su u junu 2020. godine potpisali protokol o saradnji i krenuli sa projektom.

- Djeca su razmjenjivala pisma. Danas su nam gosti donijeli čestitke djece iz Turske. Primarno se radi o djeci koja pohađaju turski jezik, ali uključena su djeca cijele škole i svih razreda - pojasnila je Avdić.

Povećao se broj polaznika turskog jezika

Podsjetila je da se u školi kao drugi strani jezik izučava turski.

- U posljednje tri godine se povećao broj polaznika turskog jezika - dodala je Avdić.

Amela Kapić, nastavnica turskog jezika u OŠ "Edhem Mulabdić", kazala je da se djeca raduju pismima i poklonima vršnjaka iz Turkiye.

- Jedva čekaju da otvore pisma i pročitaju šta su im napisali prijatelji iz Turske. Nije prvi put, već su se dopisivali sa učenicima iz pobratimskih škola. Saradnja je odlična. Na ovaj način stiču prijatelje i usavršavaju turski jezik, što je jako bitno. Svake godine je sve veća zainteresovanost za učenje turskog jezika. Trenutno imamo oko 60 učenika koji uče turski jezik, od petog do devetog razreda - istakla je Kapić.

Prošle godine je u okviru projekta "Bratstvo i vječno prijateljstvo" učenicima pobratimskih škola u Istanbulu dostavljeno oko 500 pisama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. ​​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.