open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Djeca ostala bez lijeka za epilepsiju, ministrica tvrdi: Bit će naknadno uvršten na listu
Sa esencijalne liste u Kantonu Sarajevo skinut sirup Keppra, koji u slobodnoj prodaji košta više od 85 maraka
13.11.2018. u 10:56
get url
text

Sirup Keppra, koji se koristi kao redovna terapija u liječenju odraslih i djece sa epilepsijom, skinut je sa nove esencijalne liste lijekova u Kantonu Sarajevo.

Radi se o lijeku koji je u širokoj upotrebi u liječenju djece sa epilepsijom i koji u slobodnoj prodaji košta 85,70 KM.

Redakciji Faktora obratio se roditelj djeteta koje boluje od epilepsije. Kazao nam je kako je iznenađen i ogorčen odlukom Vlade Kantona Sarajevo, odnosno resornog Ministarstva zdravstva da ovaj lijek skine sa esencijalne liste.

- Sa esencijalne liste lijekova skinut je Keppra sirup, a ranije i Depakine sirup koji se koristi kao redovna terapija kod epilepsije, a koriste ih većinom djeca. Moje dijete, kao i mnoga druga, koriste oba ova sirupa i sada ih moramo kupovati – kaže ovaj otac.

Mnogi roditelji nisu u mogućnosti sebi priuštiti ove skupe lijekove, a posebno s obzirom na činjenicu da djeci ponekad treba i do nekoliko pakovanja lijeka mjesečno.

Odgovor zbog čega su spomenuti lijekovi skinuti sa esencijalne liste potražili smo kod kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj. Ademaj nam je kazala kako je tačno da se Keppra trenutno ne nalazi na listi, ali da će ovaj lijek biti naknadno uvršten na listu.

- Znam o čemu se radi jer su se i pacijenti javljali nama ovdje u Ministarstvo. Radi se o tome da kad smo uputili javni poziv za novu listu svim proizvođačima i prometnicima lijekova, nije se prijavila firma Medis koja proizvodi Keppru. Naravno, mi ne možemo na esencijalnu listu uvrsiti nijedan lijek za koji nije dostavljena aplikacija. S obzirom da je epilepsija pokrivena svim drugim lijekovima osim ovog sirupa, mi smo na zahtjev pacijenata objavili novi poziv 25. oktobra, neposredno nakon što je lista donesena, i ostavili smo dodatni rok od osam dana da proizvođači dostave svoje aplikacije i svu potrebnu dokumentaciju. Jučer je dogovoreno da se taj lijek uvrsti i mi ćemo sada uputiti hitno prema Vladi KS izmjene i dopune liste na koju će biti uključena Keppra. Do tada, pacijenti se mogu obratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja da eventualno refundiraju trošak ako su sami kupovali taj lijek - objašnjava ministrica Ademaj.  

Nova esencijalna lista lijekova u Sarajevskom kantonu usvojena je početkom oktobra. Ministrica Ademaj u medijima je ponosno isticala kako će prevashodno njenim zalaganjem, pacijentima od sada biti dostupni i neki lijekovi koji ranije nisu bili na esencijalnoj listi.

Činjenica je da je na listu dodano 27 novih lijekova. Međutim, u procesu kreiranja nove esencijalne liste brojni lijekovi su i skinuti sa iste, tako da je upitno koliko se može govoriti o "proširenju" liste, kako ga je nazvala Ademaj.

Kako su nam potvrdili u JU Apoteke Sarajevo, prema njihovoj evidenciji, sa nove esencijalne liste lijekova u Kantonu Sarajevo skinuto je čak 90 lijekova i pomoćnih sredstava! 

Među njima je i skupi lijek Xarelto, koji se koristi za razrjeđivanje krvi.

- Ranije je ovaj lijek bio na esencijalnoj listi i koštao je 55 KM, a sada ga plaćam skoro 140 maraka - kazao nam je jedan Sarajlija koji koristi spomenuti lijek.  

Međutim, ministrica Ademaj tvrdi kako nije tačno da je sa liste skinuto 90 lijekova i pomoćnih sredstava.

-  Osim Keppre, ja ne znam da ima ijedan lijek da je skinut. Lista je čak proširena na sve proizvođače i prometnike lijekova... E sad, znate, tu se malo kalkulira. Pošto je ovo potpuno otvorena lista, dakle uključeni su svi proizvođači i domaći i strani, koji nisu bili na prethodnoj listi, vi sada imate za neke lijekove po deset proizvođača. Ako proizvođač nije dostavio dokumentaciju, može biti da je njegov lijek skinut, ali je to određeno oboljenje svakako pokriveno lijekom nekog drugog proizvođača - kaže Ademaj.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.