Gradska biblioteka u Zenici pokrenula je krajem 2018. godine akciju prikupljanja sredstava za kolektivno učlanjenje đaka u tu biblioteku, za koje su članarinu platili pojedinci ili privredni subjekti iz tog grada.

Kako ističe direktor zeničke biblioteke Haris Abdagić, pozivu se odazvalo 14 pojedinaca i privrednih subjekata, a prikupljena su sredstva bila dovoljna za učlanjenje svih učenika prvih razreda osnovnih škola u 2019. godini.

-Na taj smo način učlanili više od 600 prvačića. Ove smo godine ponovili akciju, odazvalo se 10-ak donatora pa smo i za 2020. godinu  učlanili sve pravčiće.

Naša ideja je bila pomalo romantičarska, jer smo željeli učlaniti doslovno sve učenike, ali uspjeli smo ostvariti dio te ideje. Učlanili smo sve prvačiće i mislimo da je i to dovoljno - smatra direktor Abdagić, koji dodaje kako žele da ta akcija preraste u tradiciju.

Abdagić naglašava kako će se to odraziti na kulturu čitanja knjiga kod djece, te da je namjera da prošire Dječije odjeljenje.

- To nam je i najveća želja, jer je Dječije odjeljenje, u prosjeku, imalo do 500 članova. Sada, od ukupno oko 5.000 članova, naša biblioteka ima 1.300 članova dječijeg uzrasta, a naše se odjeljenje prostire na samo 60-tak kvadrata. Zato vrijedi razmišljati o toj ideji - ističe Abdagić.

On napominje kako se godinama spominje novi prostor za Gradsku biblioteku, ali da on smatra kako mogu funkcionirati u sadašnjem prostoru.

- Mislim da o tome vrijedi razmišljati, jer bi to bila najbitnija kulturno-umjetnička destinacija za djecu našeg grada i mjesto gdje bi djeca mogla boraviti tokom dana. Gdje bi im, osim čitanja knjiga, mogli ponuditi i druge sadržaje - kaže Abdagić.

On napominje kako su u vlastitoj ediciji "Lektira" krajem prošle godine, u tiražu od 300 primjeraka, izdali knjigu sa 27 bajki pod nazivom "Još je jutro puno snova".

Ta knjiga, osim što je obogatila njihove police, već se nalazi i na policama drugih školskih biblioteka, od koje su neke prodali a neke i poklonili.

- Prodajom smo pokrili sve troškove, a opet imamo kvalitetnu knjigu i bogatije naše police. Plan je da na tom principu objavimo i nekoliko lektirskih djela, u smislu minimalističke obrade, kako bi bila što jeftinija i pristupačnija, ali ipak kvalitetna knjiga.

Objavit ćemo knjige koje su u javnom dobru, na koje niko ne polaže autorska prava - kaže Abdagić.

Gradska biblioteka će, najavljuje direktor Abdagić, tokom ove godine rekonstruisati kosinu za ulaz u centralnu biblioteku osoba sa posebnim potrebama, jer postojeća ne zadovoljava kriterije za samostalno korištenje od tih osoba.