open-navfaktor-logo
search
ZZOKS
Do sada u KS predata 373 zahtjeva za refundaciju troškova skupih Covid-lijekova
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je do sada zaprimio 373 zahtjeva za refundaciju skupih Covid-lijekova (Tocilizuman i Remdesivir), koje su građani ovog kantona morali kupovati, a koji su se dobro pokazali kod liječenja teško oboljelih od COVID-19.
12.06.2021. u 20:19
get url
text
Tocilizumab
Tocilizumab

Lijekovi su se koristili isključivo u bolničkim uvjetima.

Podsjećamo, građani su za Tocilizumab od 800 mg davali i do 2.800 KM.

VEZANI TEKST - Tocilizumab za teške Covid-pacijente u Sarajevu je 2.800 KM, u Istočnom Sarajevu 1.300 KM, a u TK je besplatan

Tocilizumab su u Sarajevskom kantonu morali plaćati jer se ne nalazi na Listi bolničkih lijekova u KS iako se ovaj generički lijek nalazi na postojećoj Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine koja je donesena još 25.4.2019. godini. A Federalna bolnička lista lijekova je obavezna za sve kantone, i to obavezan je sadržaj liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za područje kantona, to jest kantonalnoj bolničkoj listi. Međutim, tako nije bilo u praksi.

Nakon pritiska javnosti, građana, Skupština Kantona Sarajevo je krajem aprila ove godine usvojila odluku da se građanima nabavka lijekova Tocilizumab i Remdesivir refundira. Za to je izdvojeno 650.000 KM.

- Komisija za odobravanje refundacije skupih Covid-lijekova je zaključno sa 31.5.2021. godine zaprimila ukupno 373 zahtjeva, a refundacija je u 100 postotnom iznosu. Uz zahtjev za priznavanje i refundaciju novčanih sredstava utrošenih za nabavku skupih Covid lijekova osigurana osoba Zavoda dužna je dostaviti otpusno pismo ili nalaz i mišljenje ljekara specijaliste/subspecijaliste, odnosno medicinsku dokumentaciju, koja nije starija od sedam mjeseci. Zatim, originalne fiskalne račune, naziv banke i broj tekućeg računa/kopija debitne kartice, tačnu adresu stanovanja, druge dokaze iz kojih se vidi opravdanost zahtjeva po potrebi i traženju Zavoda (pravomoćno rješenje ostavine, dokaz srodstva, člana domaćinstva, poslovnog kolektiva - naveli su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Dodaju da nakon operativne obrade, zahtjevi se proslijeđuju u finansijsku službu na plaćanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.