I pored napora veterinara, medvjedica je uginula od, kako federalni inspektor za šumarstvo navodi, teških tjelesnih povreda koje je zadobila najvjerovatnije od mužjaka, saopćeno je iz Službe marketinga Binga.

Dva medvjedića su stabilnog zdravstvenog stanja, ali u svom prirodnom staništu ne mogu preživjeti bez majke. Zato su ih danas inspektori FUZIP-a, tačnije glavni federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić u pratnji kolega, dovezli u Bingov zoološki vrt u Tuzli.

- Mladi medvjedi su u dobrom stanju i danas smo ih smjestili u najbolji Zoološi vrt koji trenutno imamo u državi. Ovo je drugi put da udomljavamo medvjediće koji su se našli u ovakvoj situaciji. Radi se o reprezentativnom objektu i sreća je što znamo da će medvjedići ovdje imati konstantnu brigu i veterinarski nadzor – rekao je Hodžić i dodao:

- Zahvaljujem Semiru i Stjepanu, uposlenicima šumske uprave iz Kreševa, koji su se brinuli o medvjedićima proteklih dana i po njima su ih i nazvali Sema (ženka) po Semiru i Pepo (mužjak) po Stjepanu-Pepi.

Semir i Stjepan danas su prisustvovali primopredaji medvjedića te su mladuncima dali prvi obrok u novom domu.

Tatjana Paunoski, rukovodilac Službe marketinga Binga istakla je da su u Zoo vrtu potpuno spremni za nove stanovnike.

- Kada nam je inspektor javio da će medvjedići doći u naš zoološki vrt, brzo smo sve organizovali i pripremili smo jednu od velikih medvjeđih nastambi. Svjesni smo da je za medvjediće najbolje da odrastaju u svom prirodnom staništu, ali i da to u ovom slučaju nije moguće, te da bez majke ne bi preživjeli. Nažalost, naša zemlja nema ustanovu koja se može brinuti o životinjama koje se zadese u ovakvoj situaciji. Prije tri godine na isti način nam je dodijeljen i medo Šiško, koji je pronađen u Rakitnom. Naš tim će učiniti sve da i ovi medvjedići budu zbrinuti na najbolji mogući način - rekla je Tatjana Paunoski.

U narednom periodu, dodala je, medvjedići neće biti u vanjskim nastambama kako bi se što prije prilagodili.

Zoo vrt kompanije Bingo otvoren je prije četiri godine i nalazi se nadomak Tuzle. Trenutno u njemu boravi 39 životinjskih vrsta sa više od 350 životinja. Najveća atrakcija su lavovi kojih trenutno ima devet. Od sada će i četveročlano društvo medvjeda (Maja, Šiško, Pepo i Sema) također osvajati simpatije posjetilaca.

Osim životinja, u sklopu zoo vrta su i restoran Ringišpil, zatvorena igraonica, tri vanjske igraonice, prostrano šetalište, park sa lijepom ljetnom vegetacijom, teren za mali nogomet i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja za djecu. Iz kompanije ističu da je ovaj zoološki vrt njihov poklon Tuzli.