open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Dobre vijesti za alergičare: Izrazito niske koncentracije polena u zraku
Prognozirane vremenske prilike za maj, koje će obilježiti oblačno vrijeme s padavinama, bit će povoljne za osobe koje pate od alergija na polen.
10.05.2023. u 11:59
get url
text

- Stabilizacija vremenskih prilika se očekuje tek na kraju tekućeg mjeseca i početkom juna, a tada će biti potrebna velika opreznost, jer će sunčani i topli dani pogodovati polinaciji trava i korova čime će direktno biti ugrožene osobe koje pate od alergija - navodi se u izvještaju koji je Centar za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić dostavio Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Iz ove ustanove preporučuju svim osobama koje su alergične na polen drveća da redovno prate izvještaje o rezultatima mjerenja polena u zraku OVDJE, te da se pridržavaju datih preporuka.

Preporuka osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) je da se jave nadležnom ljekaru porodične medicine, u slučaju promjene kliničke slike.

Monitoring polena u zraku se vrši kontinuirano, a prema posljednjim izvještajima, na preparatima koji se pripremaju u okviru Laboratorije za palinologiju, nisu konstatovane partikule prašine, niti spore gljivica koje predstavljaju opasnost za ovu kategoriju stanovništva.

Kako navode iz Centra, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i posljednja sedmica aprila bila je obilježena izuzetno niskim koncentracijama polena u vazduhu. U toku navedenog perioda na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad konstatovan je polen breze, borova, topole, tise, čempresa i brijesta, a izmjerene koncentracije su znatno niže nego u prethodnoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.