open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Dodijeljeno 248 stipendija iz Fonda "Gazi Husrev-beg" IZ Bošnjaka u Njemačkoj
Iz Fonda "Gazi Husrev-beg" Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) danas je u Sarajevu uručeno 248 stipendija za školsku/akademsku 2020/2021. godinu.
28.10.2020. u 14:49
get url
text

Ovogodišnju stipendiju dobili su učenici i studenti iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a uručeno im je ukupno 220.400 KM. Podjela stipendija za učenike održana je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a za studente u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke. 

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

- Kada je u pitanju obrazovanje i pomoć studentima i učenicima smatram da je jako važno da cijelo društvo na nei način bude spremno da podrži odgojno-obrazovne procese, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi koji stiču znanje. Ove stipendije koje Fond 'Gazi Husrev-beg' iz Njemačke tradicionalno dodjeljuje svake godine je dobar vjetar u leđa našim studentima i učenicima - rekao je Kavazović.

Kako je kazao, cijela zajednica izdvaja mnogo za stipendiranje učenika, ali to nikada nije dovoljno.

- Smatram da se svi trebamo još više uključiti i pomoći pogotovo u ovo vrijeme pandemije, kada djeca nisu na nastavi treba im pomoći da oni održe tu kondiciju učenja i da se posvete nauci - dodao je Kavazović.

Midhat Beganović, imam u džematu u Mannheimu i predstavnik Fonda "Gazi Husrev-beg", rekao je da ove godine obilježavaju 20 godina od postojanja Fonda. 

- Smatramo da naša država i društvo se može definitivno razviti na temelju nauke, obrazovnih procesa...Kapacitet stipendija svake godine je sve veći i veći. Određeni broj džemata učestvuje u stipendiranju - pojasnio je Beganović.

Kako je kazao, do sada je podijeljeno 2.940 stipendija u vrijednosti od oko 2,8 miliona KM. Među danas prisutnima je bio i jedan od donatora Omer Hodžić, koji u Njemačkoj živi od 1973. godine. 

- Penzioner sam. Ulažem koliko mogu, koliko osjećam da mogu odvajam za našu mladost, za školstvo i nauku. Posljednjih 15 dana sam stalni aktivista, donator stipendija kako preko Fonda tako i privatno. Razlog za to je jednostavan, zašto da imam samo ja i moja djeca. Hoću da podstičem koliko mogu - rekao je Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.